Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Στη χώρα απαιτείται μετάβαση από το μη διατηρήσιμο μοντέλο της ανάπτυξης που βασίζεται στις επενδύσεις, σε μοντέλο που βασίζεται στην κατανάλωση. Μέχρι τώρα οι προσπάθειες έχουν στεφθεί με περιορισμένη επιτυχία. Επιπλέον υπάρχει όριο στο πόσο γρήγορα η οικονομία μπορεί να μεταφέρει πόρους. Είναι δύσκολο, για παράδειγμα, να μεταφερθούν εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό κλάδο στον κλάδο των υπηρεσιών.

Παράλληλα, αυξάνονται οι προκλήσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, του οποίου η ταχεία επέκταση ενέχει σοβαρούς κινδύνους για επιχειρήσεις. Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά κόκκινα δάνεια που έχουν χορηγήσει ακόμη και κρατικές τράπεζες, το χρέος της χώρας που το 2014 διαμορφωνόταν σε 41% του ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Οσο η Κίνα ήταν μια σχετικά κλειστή οικονομία, η χώρα μπορούσε να επιβάλλει τους δικούς της όρους όσον αφορά τη διαχείριση κεφαλαίων και την εξυπηρέτηση χρεών. Τώρα όμως που το σύστημα απελευθερώνεται όλο και περισσότερο, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αλλού τα χρήματά τους και άλλα στοιχεία ενεργητικού. Αν αυτό συμβεί σε μεγάλο βαθμό, οι εκροές κεφαλαίων μπορεί να είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 30%-35% του ΑΕΠ. Ολα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στις αγορές της χώρας αλλά και να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Ολόκληρος ο πλανήτης έχει ισχυρό συμφέρον να δει την Κίνα να διαχειρίζεται επιτυχώς τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία της, όσο δύσκολο έργο και αν είναι αυτό.

Ο Αντερ Τέρνερ είναι πρώην πρόεδρος της εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και πρώην μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Βρετανίας. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης.