Αν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή μαύρου χρυσού την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου τα περισσότερα μέλη του θα δυσκολευτούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω της μείωσης των εσόδων από τις πωλήσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 25% από την τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, αλλά οι χώρες-μέλη του αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή για να πλήξουν παραγωγούς που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, σύμφωνα με 30 αναλυτές και στελέχη της αγοράς που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη στα 41,4 δολάρια και στο Λονδίνο στα 44,3 δολάρια το βαρέλι.

Να πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου για να μπορέσει κάθε χώρα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ING Bank:

Σαουδική Αραβία: 106 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 32% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ. Η χώρα έχει αυξήσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το μερίδιό της στην αγορά και να πλήξει όσες χώρες έχουν υψηλότερο κόστος εξόρυξης.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 73 δολάρια το βαρέλι. Παράγουν το 9,2% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ.

Βενεζουέλα: 125 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 7,8% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και έχει ζητήσει αύξηση τιμών τουλάχιστον στα 88 δολάρια το βαρέλι.

Ιράν: 87 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 8,4% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ. Το Ιράν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ πριν από τις κυρώσεις και τώρα θέλει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Ιράκ: 81 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 13% του πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ενώ παρήγε ποσότητες ρεκόρ τους τελευταίους πέντε μήνες.

Κατάρ: 55,5 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 2% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ.

Κουβέιτ: 67 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 8,7% του πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Το Κουβέιτ μαζί με το Κατάρ βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών.

– Λιβύη: 269 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 1,3% του πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Η Λιβύη δεν έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή σε παλαιότερα επίπεδα.

Νιγηρία: 120 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 6,3% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα για αύξηση τιμών.

Αλγερία: 96 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 3,4% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και έχει υποστηρίξει το αίτημα της Βενεζουέλας να ληφθούν μέτρα για αύξηση τιμών.

Ανγκόλα: 90 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 5,6% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και οι εξαγωγές της βασίζονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα.

– Ισημερινός: 120 δολάρια το βαρέλι. Παράγει το 1,7% του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ.

© Bloomberg News