To τέλος μιας ντε φάκτο περιόδου παύσης πυρός από το ελληνικό αντάρτικο πόλεων σήμανε η ισχυρή έκρηξη που συντάραξε χθες τα ξημερώματα την καρδιά της Αθήνας. Η έκρηξη που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές τόσο στο κτίριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που ήταν ο στόχος όσο και στα περισσότερα κτίρια της οδού Ξενοφώντος, αιφνιδίασε και την ΕΛ.ΑΣ. που εδώ και πολλούς μήνες βρισκόταν σε κατάσταση εφησυχασμού.
Η βομβιστική επίθεση ανέδειξε και τις τεράστιες τρύπες στα μέτρα ασφαλείας, αφού οι βομβιστές (εικάζεται ότι ήταν δύο) κατάφεραν να τοποθετήσουν το σακίδιο με τη βόμβα στα σκαλιά ενός κτιρίου που απέχει μερικές δεκάδες μέτρα από τη Βουλή, μια ανάσα από την πρεσβεία της Κύπρου και από γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως διαπιστώθηκε χθες, η σκοπιά στην κυπριακή πρεσβεία (που δεν λειτούργησε χθες λόγω των μεγάλων ζημιών) μένει άδεια τις νύχτες, αφού η φύλαξη τελειώνει στις 11 κάθε βράδυ.

Η πρώτη βομβιστική επίθεση επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ύστερα από μακρά περίοδο σιγής –ίσως τη μεγαλύτερη από τότε που άνοιξε ο κύκλος της τρομοκρατίας στην Ελλάδα -, αιφνιδίασε και έπιασε στον ύπνο την Αντιτρομοκρατική, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε γενικό συναγερμό για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, επικρατούσε η άποψη ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από κανέναν, πέρα από κάποιες ομάδες μικρού βεληνεκούς που περιορίζονταν σε εμπρηστικές επιθέσεις. «Ο Ξηρός είναι μέσα, ο Μαζιώτης το ίδιο, η Ρούπα έχει το παιδί (σ.σ. αναφέρονταν στο παιδάκι του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα), ποιος να κάνει τι;» έλεγαν και προσέθεταν τις συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς έως το καλοκαίρι ανθρώπων που έχουν βρεθεί είτε στον στενό πυρήνα του αντάρτικου πόλεων είτε στις παρυφές του.

Το κλίμα αυτό ανατράπηκε χθες στις 3.35 τα ξημερώματα. Πλέον, αξιωματικοί σπεύδουν να προβλέψουν και νέα χτυπήματα, συνδέοντας μάλιστα τις προβλέψεις τους τόσο με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης όσο και με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου.

Σε μια προσπάθεια ανασύνταξης, η Αντιτρομοκρατική επιχειρούσε από χθες να συνθέσει το προφίλ των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΕΒ. Τα γραφεία του Συνδέσμου είχαν γίνει στόχος, ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, της οργάνωσης Μηδενική Ανοχή. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για μία σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σε γραφεία πολιτικών, ενώ στα κείμενα ανάληψης της ευθύνης έχει καταφερθεί εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων.

Το προφίλ των βομβιστών. Η αστυνομία όμως λαμβάνει σοβαρά υπόψη, στην προσπάθεια συνθέσει το προφίλ των βομβιστών, και τον τρόπο με τον οποίο προειδοποίησαν για την τοποθέτηση της ωρολογιακής τους βόμβας –σε αρκετούς αξιωματικούς, μάλιστα, θύμισε μηχανισμούς του Επαναστατικού Αγώνα.

Ενας από τους δράστες τηλεφώνησε διαδοχικά στο τηλεφωνικό κέντρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λέγοντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, η οποία επρόκειτο να εκραγεί ύστερα από 40 λεπτά. Με επιτακτικό τόνο είπε: «Δεν είναι φάρσα». Την ίδια τακτική της διπλής ειδοποίησης με στόχο να μην υπάρχουν θύματα ακολουθούσε ο Επαναστατικός Αγώνας.

Στη διαδικασία του ξεσκονίσματος φακέλων των οργανώσεων που έχουν δράσει με αναβαθμισμένο τρόπο και είχαν σιγήσει το τελευταίο διάστημα, η ΕΛ.ΑΣ. ξανακοιτάζει και τα χτυπήματα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, αφού έως αργά χθες το βράδυ, τουλάχιστον, δεν είχε υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τη βόμβα στον ΣΕΒ.

Οπως εκτιμούσαν, οι δράστες της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης δεν είναι καινούργιοι στον χώρο της τρομοκρατίας, παρότι θεωρούσαν πιθανό η ανάληψη της ευθύνης να γίνει με νέο όνομα, ως νέα οργάνωση, δίνοντας έτσι το έναυσμα για νέο κύκλο επιθέσεων.