Μέσα από τη δεύτερη ανοικτή εκλογική διαδικασία μετά το 2009, η ΝΔ αναζητεί αύριο τον όγδοο αρχηγό της (ή τον ένατο, εάν συνυπολογιστεί η πεντάμηνη μεταβατική αρχηγία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη), με την προσδοκία να αποκτήσει αμέσως αντιπολιτευτικό βηματισμό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει σύντομα σε κυβερνητική τροχιά.

Οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας –Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας –ολοκληρώνουν σήμερα μια μαραθώνια προεκλογική καμπάνια και ευελπιστούν ότι οι κυβερνητικές απώλειες στη Βουλή που διαμορφώνουν εκ νέου ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, θα ενεργοποιήσουν το κομματικό ακροατήριο και θα προσδώσουν νέα δυναμική στη ΝΔ.

Στο κομματικό παρασκήνιο δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οι αυριανές κάλπες θα αποδειχθούν κομβικής σημασίας για την πορεία του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ κρίσιμο για τις εσωκομματικές ισορροπίες θεωρούν και το ενδεχόμενο η αναμέτρηση να λήξει σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, την προσεχή Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

Το αχαρτογράφητο εκλογικό σώμα, που απέτρεψε σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων να παρακολουθήσουν στενά τη γαλάζια αναμέτρηση, επιτρέπει και στους τέσσερις υποψηφίους να αισιοδοξούν ότι η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ τους πάνω από την κάλπη. Σε όλα τα επιτελεία, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι πέντε βασικά κλειδιά μπορούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της κάλπης, μεταβάλλοντας και το εσωκομματικό σκηνικό:

Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ. Το εύρος του εκλογικού σώματος θεωρείται κρίσιμο στοιχείο, που μπορεί να οδηγήσει και σε εκπλήξεις και ανατροπές. Ενα περιορισμένο ακροατήριο εκτιμάται ότι θα κινηθεί περισσότερο με συστημικά χαρακτηριστικά, αφού η μάζα των ψηφοφόρων θα συγκροτείται κατά βάση από στελέχη και οργανωμένα κομματικά μέλη.

Είναι μια καταγραφή που φαίνεται να ευνοεί περισσότερο την παρούσα ηγεσία. Αντιθέτως, η διεύρυνση του εκλογικού σώματος θα οδηγήσει στην κάλπη και ψηφοφόρους που διατηρούν πιο χαλαρή ή και ανύπαρκτη σχέση με τον κομματικό μηχανισμό, οι οποίοι, επίσης εκτιμάται, θα κινηθούν περισσότερο με μια τάση αλλαγών.

Η προσομοίωση στη διαδικασία που έγινε κατά τη χθεσινή δοκιμή του online συστήματος είχε, κατά πληροφορίες, ως βάση εκκίνησης τους 200.000 ψηφοφόρους –και είναι προφανές ότι μια χαμηλότερη συμμετοχή θα ερμηνευθεί ως αποτυχία με ευρύτερες διαστάσεις για το κόμμα.

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.Η ανισοκατανομή αποτελεσμάτων θεωρείται βέβαιη, καθώς άλλη δυναμική καταγράφουν οι τέσσερις υποψήφιοι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και άλλη στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κρήτη και στις λοιπές περιφέρειες της χώρας. Ακόμη και σε γειτονικούς νομούς προεξοφλείται ότι θα καταγραφούν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Συνεπώς, το προβάδισμα ενός υποψηφίου σε μια περιφέρεια και η δυνατότητα να καλύψει από αυτό το χαμένο έδαφος σε κάποια άλλη, επίσης θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Τα γαλάζια συστήματα που στηρίζουν ή αντιμάχονται μια υποψηφιότητα, βρίσκονται σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ασφαλώς θα κινητοποιηθούν και αύριο, προκειμένου να οδηγήσουν κόσμο στην κάλπη. Σε μια παραστατική περιγραφή, ο Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας ως «ο αδικημένος της υπόθεσης», αναφέρει ότι ο Μεϊμαράκης διαθέτει τον μηχανισμό του κόμματος, ο Τζιτζικώστας τον μηχανισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Μητσοτάκης τον παραδοσιακό, οικογενειακό μηχανισμό του.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. Προεξοφλείται ότι με άλλα κριτήρια θα ψηφίσουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και με άλλα οι νεότερες γενιές της κομματικής βάσης. Συνεπώς, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί και από το ποιες γενιές θα πλειοψηφήσουν στο αυριανό εκλογικό σώμα.

ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ. Τον ρόλο της μπορεί να παίξει και η κατεύθυνση της ΝΔ που προκρίνει το κομματικό ακροατήριο. Το δίλημμα της δεξιάς στροφής ή του κεντροδεξιού ανοίγματος μπορεί να στρέψει προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο και μια σημαντική μάζα ψηφοφόρων, μεταβάλλοντας και τα δεδομένα, ιδίως σε μια οριακή αναμέτρηση.

ΠΟΥ και ΠΩΣ ψηφίζουν στις γαλάζιες κάλπες

Δικαίωμα ψήφου στις αυριανές γαλάζιες κάλπες έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Μπορούν να ψηφίσουν (7 π.μ. – 7 μ.μ.) σε οποιοδήποτε από τα περίπου 900 εκλογικά κέντρα (με 1.300 εκλογικά τμήματα) που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα, υπό δύο προϋποθέσεις:

* Να υπογράψουν σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους ότι αποδέχονται τις ιδεολογικές, προγραμματικές και πολιτικές θέσεις της ΝΔ και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του κόμματος.

* Να καταβάλουν αντίτιμο συμμετοχής 3 ευρώ.

Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο και μόνο στο ίδιο εκλογικό τμήμα.