Εκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και κάνει «άνοιγμα» στον Πειραιά, χάρη στο Psarokokalo, που μετά την καλοκαιρινή του διοργάνωση προβάλλει σε συνεργασία με τους δημιουργούς του το φιλμ «Ellis». Βασισμένο σε σενάριο του βραβευμένου με Οσκαρ Ερικ Ροθ και με πρωταγωνιστή – αφηγητή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, το «Ellis» αφηγείται την ιστορία εκείνων που βρέθηκαν μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, διεκδικώντας μια ευκαιρία στο αμερικανικό όνειρο – τη δε σκηνοθεσία του υπογράφει ο JR, γνωστή περίπτωση στον χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών.

«Οταν ξεκίνησα να δουλεύω το “Ellis” δεν είχε φουντώσει η προσφυγική κρίση, όσο τη βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι» αφηγείται ο σκηνοθέτης. «Περπατώντας τους άδειους διαδρόμους και τα δωμάτια του εγκαταλειμμένου πλέον νοσοκομείου της Νήσου Ελις, μπορούσα να αισθανθώ τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν από εκεί στον δρόμο τους προς το αμερικανικό όνειρο και τους εκατοντάδες επίσης που δεν τα κατάφεραν και γύρισαν πίσω».

Το νησάκι Ελις, ακριβώς απέναντι από το Μανχάταν, συνδέθηκε με το αμερικανικό όνειρο εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έφθαναν με υπερωκεάνια στη «Γη της Επαγγελίας» από το τέλος του 1892 μέχρι το 1954 και το φιλμ γίνεται η αφορμή να ξυπνήσει η συλλογική – κοινωνική μνήμη, να κατανοηθεί το παρόν και να προσεγγιστεί το μέλλον μέσα από τα μάτια και το ταξίδι του πρόσφυγα, ενώ η πορεία της ταινίας αρχίζει από τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και συνεχίζεται σε Πάτρα, Αθήνα, Βόλο και Λάρισα.

Πρώτη προβολή, αύριο, στο Trubar του Πειραιά (Φίλωνος 131), υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, ενώ σημειώστε πως μετά την προβολή (ξεκινά στις 21.00) ακολουθεί συζήτηση με τον βραβευμένο σκηνοθέτη αλβανικής καταγωγής Νεριτάν Ζιντζιρία και τον κριτικό κινηματογράφου Ακη Καπράνο πάνω στην κινηματογραφική προσέγγιση του προσφυγικού τραύματος.