Σε αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και οι αποκαλύψεις τουλάχιστον ένας από τους τρομοκράτες εισήλθε σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη Λέρο με συριακό διαβατήριο.

Στις 4 το απόγευμα της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ενημέρωσε τους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών για ό,τι νεότερο υπάρχει από ελληνικής πλευράς. Σε λίγη ώρα, στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η κυβέρνηση πιέζεται εκ των πραγμάτων να δομήσει στρατηγική, η οποία θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να βρεθεί σε αμυντική θέση απέναντι στους συμμάχους της. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση είναι η επίθεση στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης…

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στο vima.gr δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υφίσταται πιέσεις από κανέναν σύμμαχο και ότι τα ελληνικά ΜΜΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα σοβαρό εθνικό θέμα και να το αντιμετωπίσουν αναλόγως.

Ανεξαρτήτως της επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης, γίνεται προφανές ότι η δημιουργία των λεγόμενων «hot spοts» θα πρέπει να επιταχυνθεί και να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι ταυτοποίησης των προσφύγων.

Διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανασφάλεια που ήδη αισθάνονται οι κάτοικοι των νησιών και με τις πιέσεις Ευρώπης και Αμερικής ώστε να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε κερκόπορτα για την είσοδο τρομοκρατών στη Δύση.

Επιπλέον κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει με τους ελέγχους στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών και πόσο θα μεταστραφεί η κοινή γνώμη στα διάφορα κράτη εξαιτίας του τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος. Παρότι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι απορρίπτουν τέτοια σενάρια, στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα η Ελλάδα θα βρεθεί στην εφιαλτική κατάσταση να φιλοξενεί χιλιάδες εγκλωβισμένους στο έδαφος της πρόσφυγες και μετανάστες, με όλες τις πολιτικές και οικονομικές περιπλοκές που θα έχει μια τέτοια κατάσταση. Υπό αυτό το πρίσμα παίρνει διαφορετικές διαστάσεις και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

Ακόμα το χτύπημα είναι νωπό και δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως ούτε η αντίδραση της Γαλλίας. Ομως οι αρχές ασφαλείας ανησυχούν για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει ήδη απειλήσει τη Ρώμη και το Λονδίνο.

Τι είδους συμμετοχή και διευκολύνσεις θα ζητήσουν οι σύμμαχοι από την Ελλάδα είναι άγνωστο, πάντως θα είναι πρόκληση για την κυβέρνηση να κινηθεί στη λεπτή γραμμή που θα ορίσουν οι υποχρεώσεις της προς τους ευρωπαίους συμμάχους και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.