Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη μεταξύ της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών επανήλθε το θέμα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης και η συγκέντρωση σε ένα των ταμείων επικουρικής ασφάλισης.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της συνάντησης – σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας – των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους την τρόικας βρέθηκαν και τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στόχος είναι να βρεθεί έως τη Δευτέρα η κοινή συνισταμένη στα ανοικτά μέτωπα της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων.

Ο στόχος είναι το EuroWorking Group το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ και να ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες από το διοικητικό συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αμέσως μετά.

«Αγκάθια» για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»), τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.