Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Τζάστιν Τριντό ορκίστηκε πρωθυπουργός του Καναδά την Τετάρτη, θέτοντας τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία συντηρητικών κυβερνήσεων και διορίζοντας στο υπουργικό συμβούλιο άτομα νέα σε ηλικία, από διαφορετικές εθνικές μειονότητες και, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, με ισοδύναμο αριθμό ανδρών-γυναικών.

Ο Τριντό, 43χρονών, ξεκίνησε τη θητεία του αιτιολογώντας την προσπάθειά του να συμπεριλάβει στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είναι μικρότερο προηγούμενων κυβερνήσεων και έχει 30 μέλη, αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων, μερικά από τα οποία δεν έχουν καθόλου πολιτική εμπειρία.

Ανάμεσά τους είναι ο νέος στην πολιτική αλλά έμπειρος επιχειρηματίας Μπιλ Μορνό ως υπουργός Οικονομικών, και ο πρώην ηγέτης του κόμματος των Φιλελεύθερων Στεφάν Ντιόν ως υπουργός Εξωτερικών, εκπροσωπώντας την παλιά και νέα εποχή που αντικαθρεφτίζει το υπουργικό συμβούλιο.

Ο διορισμός τους στα δύο σημαντικότερα πόστα ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια καθησυχασμού του επιχειρηματικού κόσμου στον Καναδά και το εξωτερικό, καθώς ο Ντιόν και ο Μορνό έχουν μεγάλη εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς.

Επίσης μέλος της κυβέρνησης είναι ο Χάρτζιτ Σατζάν, Σιχ μετανάστης από την Ινδία, απόστρατος των ενόπλων δυνάμεων και πρώην αστυνομικός.

«Είναι απίστευτη η χαρά μου να βρίσκομαι ενώπιόν σας εδώ σήμερα για να παρουσιάσω στον Καναδά ένα υπουργικό συμβούλιο που μοιάζει με τον Καναδά», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους μετά τις ορκωμοσίες των υπουργών του, που είναι μετανάστες, αυτόχθονες, ένας τετραπληγικός,15 γυναίκες ή ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες,.

Θέλει να φέρει 25000 σύρους πρόσφυγες 

Ο Τριντό, ο πρώτος γιος πρωθυπουργού που αναλαμβάνει την ηγεσία του Καναδά και ο δεύτερος σε νεότητα ηγέτης στην ιστορία της χώρας, έχει τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον πάνω του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική.

Οταν ρωτήθηκε γιατί ένιωθε ότι η ισότητα των φύλων στο υπουργικό του συμβούλιο ήταν τόσο σημαντική, απάντησε: «Γιατί είμαστε στο 2015».

Ο Τριντό θα ζητήσει από τη Βουλή να συνεδριάσει από τις 3 έως τις 11 Δεκεμβρίου για να επισπεύσει, πριν την Πρωτοχρονιά, τη μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη και την αύξηση για τα ψηλά εισοδήματα, είπε ο Ντόμινικ ΛεΜπλόν, υπουργός υπεύθυνος για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στην Βουλή των κοινοτήτων του Καναδά.

Ο υπουργός Προσφύγων Τζον Μακ Κάλουμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στον σκοπό της να φέρει στην χώρα για εγκατάσταση 25.000 σύρους πρόσφυγες μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Περίπου 4.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της κατοικίας του γενικού κυβερνήτη, όπου έλαβε χώρα η ορκωμοσία, επευφημώντας τον Τριντό, ο οποίος συνοδευόταν από τη γυναίκα του και τα τρία μικρά παιδιά τους.

Μαζί τους ήταν και η μητέρα του, Μάργκαρετ Τριντό, η οποία γέννησε αυτόν και τα άλλα δύο αδέρφια του ενώ ο σύζυγός της, Πιέρ Τριντό, ήταν ακόμα πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από