Δύο ημέρες πριν από τον αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Ρόναλντ Βάργκας ενημερώθηκε ότι θα μείνει εκτός αποστολής. Δεν θα ήταν διαθέσιμος ούτε ως αλλαγή και το γεγονός αυτό τον έκανε να θυμώσει. Αν και στιγμή δεν το μετέφερε στην ομάδα ο βενεζουελανός μέσος, η δυσαρέσκεια και η κατήφεια του στις προπονήσεις των επόμενων της βαριάς (0-4) ήττας από τον Ολυμπιακό ήταν σημάδια εμφανή. Ο Στέλιος Μανωλάς τού έδωσε έξτρα κίνητρο όμως. Μέσα από την προσωπική επαφή και αφού του πέρασε το μήνυμα ότι πιστεύει ιδιαίτερα στις δυνατότητές του, ο Βάργκας άρχισε να παρουσιάζει πρόσωπο απελευθερωμένου ποδοσφαιριστή.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Το έβγαλε αρχικά μέσα από την καθημερινή δουλειά στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων και το ενίσχυσε ουσιαστικά πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στα δύο επόμενα ματς, απέναντι στον Ηρακλή και στην Ξάνθη. Στο πρώτο ματς, για το πρωτάθλημα, σκόραρε δύο φορές. Στο δεύτερο, για το Κύπελλο, ήταν εκ των κορυφαίων του γηπέδου σε απόδοση. Με πολλή δουλειά, κυρίως δημιουργικά, δίχως όμως να παρασύρεται εις βάρος της ανασταλτικής προσπάθειας που όφειλε να καταβάλει. Ο Βάργκας ώς σήμερα εξελίσσεται σε ποδοσφαιριστή – βαρόμετρο για την ΑΕΚ. Αν και έχει πετύχει τον ίδιο αριθμό γκολ (4) με τον διαφημισμένο Αργεντινό Ντιέγο Μπουονανότε, η παρουσία του καταγράφεται και αναγνωρίζεται ως πολύ πιο πειστική καθώς η συμμετοχή του είναι εντονότερη στη δημιουργία.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Ο ίδιος ο διεθνής μέσος σε συζητήσεις με τους συμπαίκτες του τονίζει ότι ο πρώην τεχνικός της ομάδας Τραϊανός Δέλλας δεν του έδειχνε την εμπιστοσύνη που ήθελε να αισθανθεί και ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φαινόταν κουμπωμένος στο παιχνίδι του. Αρκετοί πάντως είναι οι συμπαίκτες τού Βάργκας που αναγνωρίζουν ότι στις καλές ημέρες του παρουσιάζει μοναδική ποιότητα στο παιχνίδι του και βοηθάει άπαντες να παίξουν καλύτερα με τις γρήγορες και εύστοχες πάσες του. Το στοιχείο όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το διάβασμα των φάσεων και η ικανότητά του να κινείται στον ελεύθερο χώρο εντοπίζοντας τρύπες για να βρει δίχτυα.