Ο Σωτήρης Νίνης συστήθηκε στο ελληνικό κοινό τον Ιανουάριο του 2007 σε ένα παιχνίδι με το Αιγάλεω. Εχοντας μόλις λίγες ημέρες προπονήσεων με την πρώτη ομάδα, μπήκε στο γήπεδο με άγνοια κινδύνου και περίσσιο θράσος και θάμπωσε με τη λάμψη του. Εναν μήνα αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου, έπαιξε στο πρώτο του ντέρμπι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες παραληρούσαν και η ποδοσφαιρική Ελλάδα μιλούσε για το μεγαλύτερο ταλέντο που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τον «μικρό μέγα» Δημήτρη Σαραβάκο. Τι είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ; Ο 16χρονος Νίνης ηγήθηκε της σπουδαίας εκτός έδρας νίκης (4-1) του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ, έβγαλε μια εξαιρετική ασίστ και γενικώς ήταν χάρμα οφθαλμών στα 90 λεπτά που αγωνίστηκε.

ΑΝΤΟΧΕΣ. Στα χρόνια που ακολούθησαν η καριέρα του είχε τα πάνω και τα κάτω της. Από το ζενίθ της κατάκτησης του νταμπλ το 2010 βρέθηκε στο ναδίρ μένοντας άνεργος για μερικούς μήνες. Στα 25 του πια, ο Νίνης θέλοντας να κάνει την επανεκκίνηση επέστρεψε, τον περασμένο Νοέμβριο, στην ομάδα που τον ανέδειξε. Ο πρώτος χρόνος δεν ήταν εύκολος καθώς προσπάθησε πολύ για να ανακτήσει τη φυσική του κατάσταση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του Παναθηναϊκού Γιάννη Αναστασίου, αλλά κυρίως τη δική του χαμένη αυτοπεποίθηση.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΤΥΧΙΑ. Το ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν τον βρήκε βασικό στον Παναθηναϊκό, αλλά κάτι τα μικροπροβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν, κάτι τα αρνητικά αποτελέσματα, κάτι τα «προαπαιτούμενα» του Αναστασίου για συνέπεια «στο γήπεδο με και χωρίς μπάλα», άφησαν τον Νίνη περίπου για δύο μήνες μεταξύ πάγκου και εξέδρας, μολονότι είναι ο μοναδικός παίκτης στο Τριφύλλι που έχει διορατικότητα, φαντασία, «βλέπει» γήπεδο και εν ολίγοις διαθέτει στοιχεία ικανά να ομορφύνουν το μονοδιάστατο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Την περασμένη Τετάρτη ο Αναστασίου τού έδωσε φανέλα βασικού στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό και ο Νίνης με την καταπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε του φώναξε «βάλε με μέσα». Στο αυριανό ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο ο «Ελληνας Μέσι», όπως τον είχαν αποκαλέσει προ οκταετίας, έχει την ευκαιρία να κάνει το restart σε ένα μεγάλο ματς απέναντι στην Ενωση. Οπως τον Φεβρουάριο του 2007.