Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου, για την τοποθέτηση κάγκελων στην παρέλαση των μαθητών στην Θεσσαλονίκη, κάτι που είχε κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να γίνει.

Από τις ίδιες πηγές έγινε γνωστό ότι ο κ. Τόσκας, ο οποίος είναι από το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, έχει ζητήσει ήδη εξηγήσεις από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, για την ενέργεια αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της Αστυνομίας είχαν ζητήσει άδεια από τον υπουργό για να τοποθετήσουν 10 μέτρα κάγκελα μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, αλλά κάποιοι αυθαίρετα επιμήκυναν κατά πολύ το καγκελόφρακτιο κομμάτι, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη δυσφορία των συγγενών που ήθελαν να δουν την παρέλαση των παιδιών τους.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Τόσκας έδωσε αυστηρή εντολή να μην υπάρξουν την Τετάρτη κάγκελα σε καμία παρέλαση.

Αντιδράσεις από γονείς

Αντιδράσεις από γονείς μαθητών προκλήθηκαν το πρωί της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη κατά τη μαθητική παρέλαση, λόγω της παρουσίας ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και της τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

Την προηγούμενη φορά, στη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, τα κάγκελα είχαν αφαιρεθεί εντελώς από τους δρόμους όπως συνέβαινε παλαιότερα, ενώ ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί την Τετάρτη, που θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, μετά τις διαμαρτυρίες των γονέων που ήταν στην οδό Τσιμισκή οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν στο σημείο επί της οδού Αριστοτέλους ενώ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι η παρουσία τους είναι κατά 1/3 μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε σημειώσει, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα ξαναδούμε τα κάγκελα:

«Όχι, δεν πρόκειται να δούμε κάγκελα στις παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου. Εμείς πιστεύουμε ότι οι παρελάσεις γίνονται για να γιορτάσουμε συγκεκριμένες επετείους και άρα συμμετέχει ο λαός με τα στρατευμένα νιάτα. Επομένως, είναι γιορτή. Δεν είναι εκδήλωση με περιορισμούς, που προορίζεται μόνο για τους επισήμους. Μακριά από εμάς τέτοια αντίληψη» είπε.

» Για τις διάφορες κινητοποιήσεις, εμείς θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε διάλογο με τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν, να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μη διαταράσσεται είτε η κυκλοφορία στις μεγάλες εθνικές οδούς είτε και η λειτουργία μέσα στις πόλεις. Από εκεί ξεκινάμε με διάλογο, με συνεργασία και μακριά από εμάς η αντίληψη με τα κάγκελα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους υπερβολικούς».