Πάνω από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα –και η Ελλάδα αποδεικνύεται ακόμη μια φορά απροετοίμαστη και χωρίς πολιτική για το ζήτημα.

Από τις δηλώσεις του τύπου «οι μετανάστες λιάζονται στην Ομόνοια και μετά εξαφανίζονται» –που συνετέλεσαν ασφαλώς στη διεύρυνση του μεταναστευτικού ρεύματος –φτάσαμε στις δεσμεύσεις για φιλοξενία 50.000 προσφύγων, χωρίς την παραμικρή προπαρασκευή.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική δέσμευση στη μίνι σύνοδο κορυφής αφορά αποκλειστικά πρόσφυγες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ένα σημαντικό μέρος –πάνω από 30% –των εισερχομένων στην Ελλάδα θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, που δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν στη Δυτική Ευρώπη, αλλά είναι και σχεδόν αδύνατο να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους, εφόσον δεν διαθέτουν προσωπικά έγγραφα και οι πρεσβείες τους δεν συνεργάζονται.

Επομένως, πέρα από τους 50.000 πρόσφυγες –για τους οποίους οι υποδομές είναι ελάχιστες αυτή τη στιγμή –η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να φιλοξενεί και απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών για τους οποίους τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι –και θα παραμείνουν –κλειστά, ενώ και η Τουρκία αρνείται να τους δεχθεί πίσω.

Το «ελληνικό» προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο παρουσιάζεται στις συνόδους κορυφής –και πολύ σύντομα θα μεταβληθεί σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα. Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα –πολύ περισσότερα –για υποδομές από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μην ξεχνάμε ότι πλησιάζει ο χειμώνας…