Μια φορά τον είδαμε όλη κι όλη, όταν τον παρουσίασε ο φίλος του –όπως ο ίδιος είπε –Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων. Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου, για όσους δεν τον θυμούνται, είναι ο φίλος του Γιάνη από τον οποίο είχε ζητήσει κατά δήλωσή του να χακάρει τους ΑΦΜ των φορολογουμένων σε εκείνο το μεγαλειώδες σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα με φόντο τη δραχμή. Ο Γιάνης έφυγε αλλά ο Μιχάλης ξέμεινε στη ΓΓΠΣ. Παραιτήθηκε αρχές της εβδομάδας –φαντάζομαι για προσωπικούς λόγους –και στην καρέκλα του έκατσε ήδη ο διάδοχός του, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η αντικατάστασή του. Ούτε η παραίτηση του προηγούμενου. Ο νέος γενικός γραμματέας μαθαίνω ότι είναι τριαντάρης (34 ετών για την ακρίβεια), ονομάζεται Πέτρος Τριάρχης και είναι οικονομολόγος με καταγωγή από τα Γιάννινα. «Σιδεροκέφαλος» και μακριά από τους ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Αλλος πάει και άλλος έρχεται

Γενικώς, στο πόστο των γενικών (γραμματέων) κόσμος πάει κι έρχεται στο υπουργείο Οικονομικών. Εφυγε, μαθαίνω, ο Νίκος Φράγκος από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Μου λένε όμως ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν τον δούμε σύντομα γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη θέση του Γιώργου Ρωμανιά. Κλείνει μία θέση στο υπουργείο Εργασίας, ανοίγει μία στο Οικονομικών.

Θα λείψει στον Βίζερ

Δεν ξέρω αν συνεχίζει να πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο του, αλλά σίγουρα έχει ζητήσει εδώ και καιρό να απεμπλακεί από τα υπουργεία, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης. Ναι, αυτός είναι που είχε «εξαιρετικές» σχέσεις με τους Ευρωπαίους και ιδίως με τον Τόμας Βίζερ κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης, επί Γιάνη. Δεύτερη θέση κενή στο Οικονομικών. Για τον Θεοχαράκη μην ανησυχείτε. Δεν θα πάει χαμένος. Προορίζεται για επικεφαλής του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).

Δεν θα λείψει στην κυβέρνηση

Σε αναζήτηση βρίσκεται άλλωστε η κυβέρνηση για τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά την αποπομπή της Σαββαΐδου. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η θέση αυτή έχει ήδη κλείσει. Και καλά, είπαμε, ρε παιδιά, δεν τη θέλατε με τίποτα. Αλλά δεν είναι λίγο αγενές να της στέλνει η πολιτική ηγεσία φιρμάνι μέσω υπαλλήλων να τα μαζέψει και να παραδώσει με τα σχετικά πρωτόκολλα; Ούτε στο τηλέφωνο δεν ήθελαν να της μιλήσουν. Της είπαν όμως επιδίδοντάς της την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι «να αποχωρήσετε άμεσα»!

Εδώ Φραγκίσκος, εκεί Φραγκίσκος

Οπως καταλάβατε, κενές θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν πολλές. Σε κάποια από όλες αυτές θα καθήσει –μετά βεβαιότητος –ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Επαιζε δυνατά το όνομά του για τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Αλλά αυτή η θέση μάλλον έχει κλείσει. Εμαθα ότι την καταλαμβάνει η Ελενα Παπαδοπούλου, χρόνια στενή συνεργάτρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Και ο Κουτεντάκης έχει καλές σχέσεις με τον Ευκλείδη. Ηδη άλλωστε μετέχει δυναμικά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα το έπαιζα σίγουρο ότι κάποια θέση έχει κρατηθεί και για τον Φραγκίσκο. Και νομίζω πως σύντομα θα επιβεβαιωθώ, αν τον τοποθετήσω στο παζλ των κενών θέσεων, σε αυτή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Μια πηγή μου μού είπε μάλιστα ότι η σχετική απόφαση βρίσκεται στον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.

Από το Κολωνάκι στην… Ψυττάλεια

Από το Κολωνάκι στο Παγκράτι θέλουν οι τροϊκανοί να μετακομίσουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους για τα σπίτια τους στην ακριβή περιοχή του Κέντρου. Κι αν το μικροαστικό Παγκράτι τούς πέφτει και πάλι ακριβό, μπορούν να πάνε στο Αιγάλεω, κι από κει στο Πέραμα, κι από κει εν ανάγκη στην… Ψυττάλεια.

Κάπως έτσι είπαν στους Σταθάκη και Τσακαλώτο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Πολύ αργά, όμως, γιατί ακόμη κι αν υπήρχαν Κολωνακιώτες πρόθυμοι να μετακομίσουν στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, δεν υπάρχουν πλέον πρόθυμοι αγοραστές για τα σπίτια τους.

Μαθαίνω επίσης ότι στις μακρόσυρτες συζητήσεις στο Χίλτον οι δανειστές δήλωσαν θαυμαστές του ισπανικού μοντέλου, στο οποίο –ως γνωστόν –μετά τις εξώσεις η αγορά ακινήτων πήρε μπροστά. Τώρα, εγώ γιατί δεν αισιοδοξώ, παρ’ όλα αυτά, για τη δική μας αγορά;

Κόκκινο γάντι από το Ελεγκτικό

Ακουσα ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει βρει πραγματάκια τα οποία θα χαρακτηρίζονταν ολίγον «παράτυπα» στο θέμα της επαναπρόσληψης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Δεν βγάζω συμπεράσματα αν δεν δω αποφάσεις. Είναι όμως γεγονός ότι σε πολλές εφορίες, όπως μου λένε πηγές μου, τους προηγούμενους μήνες πληρώνονταν και τα συνεργεία καθαρισμού και οι επαναπροσληφθείσες καθαρίστριες. Κάπως έτσι ο λογαριασμός φούσκωσε από τα 2 στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Τζιαμαρόλι by night

Δεν το συζητώ, για τους ξένους είναι θέμα πρωτοκόλλου στις συναντήσεις με τους υπουργούς στο Χίλτον να προσέρχονται κοστουμαρισμένοι και με γραβάτα. Eτσι και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM. Ο εκπρόσωπος των «θεσμών» με τα λεφτά, αφού ο ESM είναι που χρηματοδοτεί το νέο πρόγραμμα. Θα μου πείτε, το κοστούμι κάνει τον άνθρωπο; Οχι. Τον «ανεβάζει» όμως.

Βράδυ Τετάρτης, μόλις έχει ολοκληρωθεί η πρώτη μέρα της εξεταστικής των δανειστών για την πρόοδο της εφαρμογής του Μνημονίου από τους δανειστές, Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι ανεβαίνουν ένας ένας στα δωμάτιά τους στο Χίλτον.

Δεν περνάει πεντάλεπτο και (επαν)εμφανίζεται στο λόμπι του Χίλτον ένας άλλος Τζιαμαρόλι. Με τζιν, αθλητικό παπούτσι και φουτεράκι μπεζ – σιέλ. Μιας και είναι στην Αθήνα, γιατί να μην τη δει και by night;