Ο υπηρεσιακός κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσαν την Τρίτη το βράδυ ότι είναι έτοιμοι αμφότεροι να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα της Ιβηρικής μετά τις εκλογές στις αρχές του μήνα φαίνεται να βαθαίνει.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Αντόνιο Κόστα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αντόνιο Καβάκο Σίλβα ότι εννοεί να σχηματίσει κυβέρνηση, που θα διαθέτει σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μπλοκ.

Μολαταύτα ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιου, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του οποίου εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, επανέλαβε ότι αναμένει να λάβει εκείνος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πληροφορήσαμε (τον πρόεδρο) ότι μετά τις επαφές που είχαμε με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ... υφίστανται οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», είπε ο Κόστα στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι η κεντροδεξιά δεν μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις.

Η Καταρίνα Μαρτίνς, η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ, αντηχώντας τις δηλώσεις του Κόστα, τόνισε ότι θα ήταν «χάσιμο χρόνου» να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό κεντροδεξιάς-δεξιάς και σημείωσε πως αναμένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ο Πάσος Κοέλιου επιδίωκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σοσιαλιστών.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι επαφίεται στον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα να αποφασίσει τι θα πράξει.

Ο πρόεδρος, που συναντήθηκε με τους Πάσος Κοέλιου, Κόστα και Μαρτίνς, αναμένεται να δεχθεί σήμερα τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από