«Αν θα συστήναμε σε άλλα παιδιά να έρθουν στο Κοινωνικό Φρονιστήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών; Μα, φυσικά και να έρθουν». Η Παναγιώτα Καραγιαννίδου και Θεοφανώ Κωσταρά δεν το πολυσκέφτονται προτού απαντήσουν στο ερώτημά μου λίγη ώρα πριν συναντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τους δώσει συγχαρητήρια.

Τη χρονιά που πέρασε οι νεαρές παρακολούθησαν τα δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα που προσφέρει το Κοινωνικό Φροντιστήριο της βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής και στις Πανελλαδικές εξετάσεις η πρώτη πέρασε στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και η δεύτερη στη Νομική Θεσσαλονίκης. Όπως λένε, το οικογενειακό κλίμα, η ποιότητα των καθηγητών και η οργάνωση συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία τους.

Το παραπάνω τρίπτυχο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε δεκάδες άλλα παιδιά, αφού οι επιτυχίες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου –της δράσης που ξεκίνησε η Αρχιεπισκοπή πριν από 4 χρόνια με στόχο να ενισχύσει οικογένειες με οικονομικά προβλήματα – φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. «Από τους 63 μαθητές της Γ΄Λυκείου εισήχθησαν σε Ανώτατες Σχολες 40. Δηλαδή, ποσοστό επιτυχίας περίπου στο 75%. Υπάρχουν επιτυχόντες σε σχολές μεγάλης ζήτησης, όπως νομική, αρχιτεκτονική, μαθηματικό, φιλολογία, παιδαγωγικό, λογιστική, γραφιστική, πληροφορική. Υψηλό ποσοστό επιτυχίας παρατηρήθηκε στις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης και υπεύθυνος του φροντιστηρίου Σεβαστιανός Ανδρεάδης.

Η Παναγιώτα που πλέον ασχολείται με την καινούρια ζωή στο Πανεπιστήμιο λέει πως στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής «όλοι, μαθητές και καθηγητές είχαμε «δέσει» σαν οικογένεια. Η Θεοφανώ από την πλευρά της συμπληρώνει πως οι καθηγητές ήταν καταπληκτικοί. Πρόσφεραν χωρίς να αμείβονται. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φροντιστήριο πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση». Η εθελοντική προσφορά των καθηγητών, επισημαίνουν και οι δύο φοιτήτριες, «μας έχει γίνει μάθημα ζωής».

Για τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης οι επιτυχίες των παιδιών οφείλονται στην άριστη οργάνωση του φροντιστηρίου σε επίπεδο προγραμματισμού μελέτης και στο υψηλό επίπεδο διδασκαλίας. «Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι έμπειρο και δοκιμασμένο. Πραγματοποιείται αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και εκπαίδευσης. Υπάρχει επαγγελματισμός και συνέπεια στα στελέχη μας, και το γεγονός ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, προσθέτει και έναν ιδιαίτερο ζήλο στον τρόπο που εργάζονται. Αυτός ο ζήλος κάνει την διαφορά. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει καλλιεργηθεί ένα πνεύμα φιλεργίας και ομαδικού ενθουσιασμού στους καθηγητές και στους μαθητές. Δώσαμε έμφαση στη δημιουργία κινήτρων στα παιδιά και όχι στον υπερτονισμό των δυσκολιών της προσπάθειας τους. Τον έπαινο λάμβαναν εξίσου και οι πιο καλοί και ο πιο φιλότιμοι».

Πίσω απ’ αυτή την επιτυχία όμως, επισημαίνει ο κ.Ανδρεάδης, κρύβεται και η μεγάλη αγάπη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τα παιδιά και την Παιδεία. Δάσκαλος ο ίδιος πριν από χρόνια, έχει μία ιδιαίτερη επαφή με του νέους. Έτσι, όχι μόνο πίστεψε τη δράση αλλά επιδοκιμάζει τις προσπάθειες όλων στο Κοινωνικό Φρονιστήριο.

Τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτό που προσφέρεται στο Κοινωνικό Φροντιστήριο εκφράζουν και οι καθηγητές που διδάσκουν σ’ αυτό χωρίς αμοιβή, εθελοντικά, τονίζοντας πως τους έχει εκπλήξει ο επαγγελματισμός και η οργάνωση. Ο Βαχές Κιοσές, μαθηματικός με μεταπτυχιακό στη διδακτική μαθηματικών εργάζεται στον δημόσιο τομέα. Όμως από τον Ιανουάριο του 2014 διδάσκει στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Είδε την αφίσα σ’ ένα σταθμό του Μετρό και έσπευσε να βοηθήσει. «Δεν περίμενα ότι θα συναντήσω εδώ αυτή την όρεξη από όλους, αυτή την οργάνωση και τον επαγγελματισμό» τονίζει. «Αυτή η λάμψη και το χαμόγελο των παιδιών μετά τις επιτυχίες τους στις εξετάσεις είναι για εμάς τους καθηγητές ικανοποίηση και ενθουσιασμός. Η καλύτερη ανταμοιβή. Είναι κάτι που δεν περιγράφεται».

Η πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής συμπληρώνει ο κ.Κιοσσές είναι αξιοθαύμαστη. «Εδώ θα δείτε παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών. Έχουν έρθει και κορίτσια με μαντίλα. Δεν είναι θρησκευτικό γκέτο». Για να δείξει μάλιστα πόσο πιστεύει στην ποιότητα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου λέει: «Αν σταματούσα το Κοινωνικό Φρονιστήριο θα έφευγα από την Ελλάδα. Αυτό με κρατάει…».

Η φετινή επιτυχία των μαθητών συνεχίζει την ανοδική πορεία επιτυχίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναφέρει ο κ.Ανδρεάδης. Ξεκίνησε με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 55%, «συνεχίσαμε με την περσινή χρονιά με ποσοστό επιτυχίας 63% και φέτος λάβαμε την χαρά των κόπων μας με ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό επιτυχίας».

Τεράστια ζήτηση

Η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Αρχιεπισκοπής διαδίδεται ταχύτατα από στόμα σε στόμα. Έτσι, ενώ την πρώτη χρονιά που λειτούργησε παρακολούθησαν τα μαθήματα 140 παιδιά, φέτος η ζήτηση ήταν τεράστια και να αναμένεται να φοιτήσουν 310 παιδιά.

Σημειώνεται δε πως οι μαθητές που έρχονται στο φροντιστήριο είναι απ’ όλες τις γωνιές της Αττικής. Υπάρχουν παιδιά από τη Μεταμόρφωση, το Χαλάνδρι, τον Πειραιά.

Στο Κοινωνικό Φρονιστήριο μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε μαθητής από την Αττική αρκεί να το έχει ανάγκη. Αυτό ελέγχεται από κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και σίγουρα τόσο ο ίδιος ο μάθητης όσο και οι γονεις του να αντιλαμβάνονται το βάρος και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί σχετικά με την προσπάθεια. Επιδίωξη του φροντιστηρίου της Αρχιεπισκοπής – σημειώνουν οι υπεύθυνοι – δεν είναι να βοηθήσει του άριστους ή τους πολύ καλούς μαθητές στόχος είναι να ενισχύσει με όλες τους τις δυνάμεις αυτούς που το θέλουν πολύ.

Λύση σε εκατοντάδες οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της οικονομικής κρίσης να πληρώσουν φροντιστήρια για τα παιδιά τους έχουν δώσει κι άλλοι φορείς – δήμοι, ενορίες, ομάδες εκπαιδευτικών – με τη λειτουργία δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων. Μάλιστα, αρκετά απ’ αυτά είναι άρτια οργανωμένα με αποτέλεσμα να έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Κοινωνικό Φροντιστήριο της ενορίας Αγ.Δημητρίου Αγρινίου

Τριάντα εννιά παιδιά που παρακολούθησαν το Κοινωνικό Φροντιστήριο της ενορίας Αγ.Δημητρίου Αγρινίου «Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης» πέρασαν σε Πανεπιστήμια και μάλιστα σε περιζήτητες σχολές. Πρόκειται για ποσοστό επιτυχίας πάνω από 50%, αφού στη Γ’ τάξη του Φροντιστηρίου φοίτησαν περίπου 60 παιδιά. Αλλά και πέρυσι, όπως τονίζει ο ιερέας της ενορίας, π.Κωνσταντίνος Καντάνης, «είχαμε 42 επιτυχόντες».

Χρόνο με το χρόνο πάντως η αποτελεσματικότητα του κοινωνικού φροντιστηρίου μαθευόταν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονταν και οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. «Φανταστείτε ότι έρχονται παιδιά όχι μόνο από το Αγρίνιο, που είναι μία πόλη 100.000 κατοίκων αλλά και από τα γύρω χωριά» αναφέρει ο π.Κωνσταντίνος. Ήδη, οι εγγραφές στο φροντιστήριο γι’ αυτή τη χρονιά έχουν ξεπεράσει τις 300.

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που λειτουργεί το φροντιστήριο, το οποίο αρχικά ξεκίνησε για να ενισχύσει τα παιδιά που έρχονταν στα συσσίτια της ενορίας. Σιγά σιγά όμως, οι υπεύθυνοι του ναού αντιλήφθηκαν ότι δεκάδες παιδιά αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούσαν να πληρώσουν φροντιστήριο. «Είναι μία συμπαράσταση στις οικογένειες που δυσκολεύονται. Αλλά βέβαια όλοι θα θέλαμε να μην υπήρχαν ανάγκες» σημειώνει ο ιερέας.

Οι επιτυχίες όμως δεν αφορούν μόνο τους μαθητές της Γ΄ τάξης. «Στις ακόμη μικρότερες τάξεις, στο γυμνάσιο, η επιτυχία είναι μεγαλύτερη. Παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές και βελτίωση σε μαθητές που δεν τα πήγαιναν καλά στα μαθήματα». Σημαντική είναι η συμβολή των καθηγητών που προσφέρουν εθελοντικά. Ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο δημόσιο σχολείο αλλά και άνεργοι που θέλουν να βοηθήσουν.

Αλληλέγγυο Φροντιστήριο Δήμου Αιγάλεω

Για τέταρτη χρονιά θα λειτουργήσει το «Aλληλέγγυο Φροντιστήριο» του Δήμου Αιγάλεω ενισχύοντας μαθητές από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.

Όπως λέει η αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννα Χριστόγλου το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κυμάνθηκε γύρω στο 50%. «Από τα 31 παιδιά του Γενικού Λυκείου που παρακολουθούσαν τα μαθήματα πέρασαν τα 14». Η αποτελεσματικότητα του φροντιστηρίου και το ποσοστό επιτυχίας χρόνο με το χρόνο βελτιώνονται. Αυτό οφείλεται, αναφέρει η κ.Χριστόγλου διότι «έχουμε και πιο ποιοτικούς μαθητές αλλά και διότι όλοι όσοι εμπλέκονται εθελοντικά στο φροντιστήριο προσφέρουν πραγματικά. Οι καθηγητές είναι αφοσιωμένοι και δουλεύουν με μεράκι κι αγάπη».

Κοινωνικό Φρονιστήριο Αγ.Δημητρίου

Ποσοστό επιτυχίας πάνω από 50% είχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ.Δημητρίου. Από τους 17 μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές, οι 10 ήταν επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Το φροντιστήριο φιλοξένησε περίπου 55 παιδιά του Δήμου στα τμήματα που λειτούργησαν το περασμένο σχολικό έτος.