«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει γιατί είναι πέρα και έξω από κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, την Τρίτη το μεσημέρι, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Και θέλω να τονίσω ότι ο δικός σας χώρος, εκεί ακριβώς όπου ποιμένετε, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να πάψει ο πόλεμος, που είναι η εστία όλων των δεινών για τον Άνθρωπο σήμερα. Εστία αυτής της προσφυγιάς, την οποία καμιά ορθόδοξη συνείδηση, όπως το έχω πει και το επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να ανεχθεί. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη Μεσόγειο, αυτήν την περιοχή του Φωτός και της Ειρήνης, να ξεβράζει πτώματα, και ιδίως πτώματα μικρών παιδιών. Η περιοχή στην οποίαν βρίσκεσθε, το κύρος το οποίο διαθέτετε, νομίζω ότι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε ο πόλεμος να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Είναι πέρα και έξω από κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης ο πόλεμος αυτός» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Εξάλλου, Πρόεδρος συνεχάρη τον Πατριάρχη Αντιοχείας για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των Αθηνών, που ήταν αφιερωμένη στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και στην Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή και προσέθεσε: «Η συμμετοχή σας, όπως και των άλλων Προκαθημένων, απέδειξε ότι η Ορθοδοξία ενωμένη, υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι εκείνη η οποία στέλνει το μεγάλο μήνυμα της Ειρήνης και της συνύπαρξης. Σε μια περιοχή, η οποία έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για την Μέση Ανατολή, αλλά για τον κόσμον ολόκληρο».

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας , από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, ως Πατριαρχείο Αντιοχείας με την κυβέρνηση, με την Εκκλησία, και σαν Συρία, σαν Λίβανος, έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, αγαπάμε τον ελληνικό λαό. Και εμείς είμαστε Ρωμιοί, είμαστε μια οικογένεια, ένας λαός».

Συνεχίζοντας ο Πατριάρχης παρατήρησε

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε δύσκολες μέρες. Και εσείς έχετε δύσκολες μέρες, αλλά εκεί που σκοτώνονται άνθρωποι είναι άλλο πράγμα. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε για όλη την αγάπη, την υποστήριξη, για τον ρόλο που έχετε και παίζετε στην Ευρώπη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή γενικά και για την Συρία και τον Λίβανο», επισήμανε, επίσης, ο Πατριάρχης και καταλήγοντας τόνισε:

«Όπου πάτε στη Συρία, στον Λίβανο, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όταν λένε Γιουνάν, Ελλάδα στην αραβική, όλων η καρδιά εκεί φτερουγίζει».

Τον Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και Μεσοποταμίας & πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι΄, συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.