Η λαϊκιστική δεξιά παράταξη της Ελβετίας (SVP) βγαίνει ενισχυμένη από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, καταλαμβάνοντας το ένα τρίτο των εδρών του Εθνικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πρόβλεψη του πρακτορείου ats.

Το ξενοφοβικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα ενισχύεται κατά 11 έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 64 αντιπροσώπους στην 200μελή Κάτω Βουλή και καταρρίπτοντας το ρεκόρ της καλύτερης εκλογικής επίδοσής του το 2007, οπότε είχε καταλάβει 62 έδρες.

Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη τα τελικά αποτελέσματα σε 13 καντόνια και τα στοιχεία των προβλέψεων για 11 ακόμη. Υπάρχουν συνολικά 26 καντόνια.

Η προσφυγική κρίση εκτιμάται ότι έστρεψε αρκετούς ψηφοφόρους προς τη λαϊκιστική δεξιά παράταξη παρά το γεγονός ότι τα κύματα προσφύγων δεν έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τη χώρα.

Η μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνεται στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τους ελβετούς ψηφοφόρους. Ειδικότερα, βάσει έρευνας του δημοσκοπικού ινστιτούτου gfs.bern, ποσοστό της τάξης του 48% εκτιμά ότι το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόλις το 9% των Ελβετών θεωρεί πιο σημαντικές τις περίπλοκες σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ επλήγησαν σοβαρά μετά το δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου του 2014, κατά το οποίο οι Ελβετοί είπαν οριακά «ναι» στη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση της εισροής μεταναστών – μία πρόταση του SVP η οποία έφερε τη χώρα σε μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ.