Πρώτα κατακτούμε το Λοκάρνο (όπου πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα), στη συνέχεια περνάμε από το Σεράγεβο (όπου ακολούθησε η Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής, μαζί με τη βράβευση των έξι πρωταγωνιστών) και τώρα σαρώνουμε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Ο λόγος για την ταινία «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στην κορυφαία κινηματογραφική διοργάνωση της χρονιάς. Τη διάκριση ανακοίνωσε ο ανερχόμενος Πάβελ Παβλικόφσκι, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η «Ida» του οποίου είχε πάρει το αντίστοιχο βραβείο το 2013. «Το «Chevalier» είναι μια σπουδή στον ανδρικό ανταγωνισμό, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας και ξεχωριστής σκηνοθέτιδας. Με επίσημη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που είναι συγχρόνως μια ξεκαρδιστική κωμωδία, αλλά και μια βαθιά ανησυχητική δήλωση για την κατάσταση της ανθρωπότητας στη Δύση», δήλωσε ο Παβλικόφσκι.

Η υπόθεση του «Chevalier» αφορά μία παρέα αντρών (Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Σάκης Ρουβάς) που επιστρέφει ύστερα από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος με ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα «σκοτώσουν» την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται «Chevalier». Το παιχνίδι είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Τσαγγάρη παρουσάζεται τέσσερα χρόνια μετά το «Attenberg» που διακρίθηκε διεθνώς ενώ ενδιάμεσα η σκηνοθέτρια γύρισε το μικρού μήκους «The Capsule» και πρωταγωνίστησε στο «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Επόμενο σχέδιό της ένα φιλόδοξο φιλμ επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Duncharon».

Στο Λονδίνο, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε ο Ρόμπερτ Έγκερς για την ταινία «The Witch», καλύτερου ντοκιμαντέρ το «Sherpa» της Τζένιφερ Πίντον, καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το «An Old Dog’s Diary» των Shai Heredia και Shumona Goel, ενώ η τιμητική διάκριση BFI Fellowship δόθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία φέτος συμμετείχε στο Φεστιβάλ με δύο ταινίες, το «Carol» και το «Truth».