Τον υπόγειο αγωγό από τη νότια Τουρκία που θα υδροδοτεί τα Κατεχόμενα της Κύπρου εγκαινίασε σε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και μάλιστα όχι σε μία, αλλά σε δύο τελετές από τις οποίες δεν έλειψαν οι αναφορές στο Κυπριακό με… το «νερό ειρήνης» αλλά ούτε και οι προεκλογικοί τόνοι.

Η Λευκωσία έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της, καταγγέλλοντας πως ο αγωγός παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και στοχεύσει στην ενίσχυση της παρουσίας της Άγκυρα στο νησί. Το κυπριακό ΥΠΕΞ μιλά για «ακόμα ένα κατοχικό τετελεσμένο».

Η πρώτη τελετή το Σάββατο έγινε στη Μερσίνα, στα νότια τουρκικά παράλια, από όπου ξεκινά ο υποθαλάσσιος αγωγός προς το Κατεχόμενα. O Ερντογάν, παρουσία και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παρουσίασε τον αγωγό ως «έργο ειρήνης» επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το «νερό ειρήνης» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την Λευκωσία «όταν ενοποιηθεί το νησί».

Στην τελετή στην τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν συμβολικά άνοιξε τον αγωγό γυρίζοντας μία τεράστια αντλία υπό μουσική και κομφετί.

Στη συνέχεια, οι επίσημοι πήγαν με ελικόπτερο στα Κατεχόμενα όπου και ο Ερντογάν, επίσης συμβολικά, πάτησε κουμπιά που σημαδοτούσαν την άφιξη του νερού.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει μήκος 107 χιλιόμετρα και στόχο να διοχετεύει κάθε χρόνο 75 εκατ. κυβικά μέτρα νερού για άρδευση αλλά και υδροδότηση νοικοκυριών.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σχετικά: «Η υδατική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων με υποθαλάσσιο αγωγό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί παράνομη πράξη η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και τη μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου».

Η Λευκωσία μιλά για «ακόμα ένα κατοχικό τετελεσμένο, το οποίο επισυμβαίνει μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» λέγοντας πως «η Τουρκία με το έργο αυτό ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα, όχι μόνο με τη διατήρηση της κυριότητας του νερού το οποίο θα μεταφέρεται στην Κύπρο αλλά και με την υπαγόρευση των όρων για τη διαχείρισή του».