Ο αριθμός των κατοίκων των χωρών της Αφρικής που ζουν σε καθεστώς φτώχειας εκτοξεύτηκε περίπου κατά 100 εκατομμύρια σε σχέση με το 1990, ανέφερε σήμερα σε έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα, παρά την πάροδο ετών οικονομικής ανάπτυξης και προγραμμάτων βοήθειας αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα «συγκλονιστικά» στοιχεία της έρευνας, όπως χαρακτηρίστηκαν από τον επικεφαλής του διεθνή οικονομικού οργανισμού για την Αφρική Μακχτάρ Ντιόπ, κατέδειξαν συνθήκες υποσιτισμού σε εκτεταμένες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου και έξαρση κρουσμάτων βίας ενάντια σε άμαχο πληθυσμό, ειδικά στις κεντρικές αφρικανικές περιοχές και στο Κέρας της Αφρικής.

«Η πρόβλεψη είναι πως ο αριθμός των ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παγκοσμίως, θα παρουσιάζει έναν ολοένα και μεγαλύτερο βαθµό συγκέντρωσης στην αφρικανική ήπειρο», υπογράμμισε ο Ντιόπ στο προοίμιο της έκθεσης.

Μια ραγδαία δημογραφική αύξηση σηματοδότησε πως ενώ το ποσοστό των Αφρικανών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας παρουσιάζει μείωση, οι απόλυτοι αριθμοί των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει αυξηθεί.

Όπως επισήμανε η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια εκτεταμένη έρευνα απογραφής των νοικοκυριών των αφρικανικών οικονομιών και κοινωνιών, έπειτα από δύο δεκαετίες σχετικά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, 388 εκατομμύρια άνθρωποι – το 43% του πληθυσμού των 900 εκατομμυρίων κατοίκων της υποσαχάριας Αφρικής – ζει με λιγότερο από 1,9 δολάρια την ημέρα.

Το 1990, στην χρονική αφετηρία της έρευνας, το ποσοστό ήταν 56%, ή 284 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν μια ετερόκλητη εικόνα των χωρών, οι οικονομίες των οποίων – κατά μέσο όρο – παρουσιάζουν αύξηση 4,5% στις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε μια εποχή που επονομάστηκε ως «Αφρικανική Ανέλιξη», σε αντιδιαστολή με την στασιμότητα της περιόδου που ακολούθησε την ανεξαρτητοποίηση των αφρικανικών χωρών, τον πόλεμο και τον μαρασμό που στιγμάτισε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της μελέτης, ένα παιδί που γεννιέται στην Αφρική σήμερα είναι πιθανόν να ζήσει 6 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με ένα παιδί που γεννήθηκε το 1995, ενώ οι δείκτες αναλφαβητισμού την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.