Από τον περασμένο Απρίλιο όταν ο αντεισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών την απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Coriopolis (2011), φαινόταν πως το λάδι στο καντήλι της σχέσης του Αχιλλέα Μπέου με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε αρχίσει να ξοδεύεται. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Μπέος έριξε προειδοποιητική βολή από τον Βόλο μιλώντας σε τοπικά κανάλια. «Είναι σαν δύο άτομα που αποφάσισαν να ληστέψουν μια τράπεζα. Ο ένας μπαίνει με τα Καλάσνικοφ μέσα στην τράπεζα και παίρνει τα λεφτά κι ο άλλος είναι τσιλιαδόρος στο αυτοκίνητο. Αυτός που πήρε τα λεφτά και έχει τα πιστόλια απαλλάσσεται και ο τσιλιαδόρος πάει κατηγορούμενος» ήταν η παραβολή του Αχιλλέα Μπέου για τον σχολιασμό της πρότασης Πούλιου.

Παντού φίλους

Από τότε έχουν περάσει αρκετοί μήνες. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα και ο Αχιλλέας Μπέος που βρίσκεται σε δεινή θέση αναζητά αλλού φίλους και στηρίγματα. «Ο Αχιλλέας πάντα έβρισκε την άκρη και πάντοτε είχε επαφές με ισχυρούς πόλους στα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου. Στο παρελθόν είχε επαφές με τον Βαρδινογιάννη, μετά είχε φιλική σχέση με τον Πατέρα, στη συνέχεια έκανε το ίδιο με τον Μαρινάκη και τώρα είναι σε άλλους κύκλους. Πάλι σε ισχυρό παράγοντα» υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και κυρίως πώς κινείται ο Αχιλλέας Μπέος.

Εξάλλου με το κατηγορητήριο, μετά την πρόταση Πούλιου, να τον περιγράφει κατ’ ουσίαν ως αρχηγό της «εγκληματικής οργάνωσης» του ποδοσφαίρου (στην υπόθεση του 2011), ο Μπέος απειλείται με βαριά ποινή φυλάκισης (άνω των 20 ετών), ενώ σαν «τσιλιαδόρος» θα ήταν πολύ μικρότερη. Ευρισκόμενος σε αυτή τη θέση, ήταν φυσικό επόμενο να αναζητήσει στήριξη εκεί όπου προσδιορίζεται η απέναντι πλευρά. Τώρα αν αυτός είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης ή κάποιος άλλος από τους παράγοντες που προσπαθούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ολυμπιακού, δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο.

Συνάντηση με σημασία

Είπα Μελισσανίδης και μου ήρθε στο μυαλό κουβέντα που βγήκε από το στόμα ανθρώπου που δραστηριοποιείται έντονα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν συναντηθεί ο Μελισσανίδης με τη Δούρου και προκύψει το ευρηματικό «Α-Ρένα Δούρου» που είπε ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, η περιφερειάρχης Αττικής είχε συνάντηση με κυβερνητικό ή κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν πως η περιφέρεια πρέπει να είναι φορέας υλοποίησης του έργου. Να κατασκευαστεί γήπεδο περιφερειακό! Ετσι όπως μου τα περιέγραψαν, η συνάντηση που προηγήθηκε της συνάντησης Δούρου – Μελισσανίδη ήταν πιο κρίσιμη και καθοριστική.

Καλάθια με παρασκήνιο

Ενα λεπτομερές δελτίο Τύπου για όσα έγιναν προχθές στη Γενεύη, στη συνάντηση που διοργάνωσε η FIBA Europe με εκπροσώπους από 13 λίγκες και την Uleb, εκδόθηκε χθες από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και τις λίγκες. Ωστόσο η αναλυτική απαρίθμηση των θεμάτων που απασχόλησαν επί τετράωρο τους παράγοντες δεν περιγράφει σε καμία περίπτωση αυτό που συντελείται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και, φυσικά, τίποτα από το πλούσιο παρασκήνιο που υπάρχει. Η Euroleague όπως την ξέρουμε μάλλον είναι η τελευταία φορά που την παρακολουθούμε και ο Μπερτομέου, που πληρώνει την αλαζονεία που έχει δείξει, ενδεχομένως θα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Ο Ισπανός έσπευσε να αυξήσει τα αστεία μπόνους (από 250.000 στον νικητή της διοργάνωσης σε ένα εκατ. ευρώ), αλλά οι παράγοντες της FIBA υπόσχονται τουλάχιστον τα τετραπλάσια στον πρωταθλητή, εξασφαλίζοντας σημαντικά ποσά στον φιναλίστ και στις ομάδες που θα φθάσουν στο final 4.

Στην κορυφή της αναμνηστικής φωτογραφίας που διανεμήθηκε χθες, στην τελευταία σειρά της εξέδρας διακρίνεται ο άνθρωπος-κλειδί του νέου εγχειρήματος. Ο Ντέγιαν Μποντίρογκα (φωτογραφία) είναι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και ύστερα από την επιτυχημένη θητεία του ως αντιπροέδρου στην ομοσπονδία της Σερβίας, ανέλαβε μαζί με άλλους διάσημους παίκτες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή και να κάνουν επαφές με παράγοντες από ομοσπονδίες και λίγκες ανά την Ευρώπη, το όλο σχέδιο. Για παράδειγμα στην Ισπανία, που αποτελεί το δύσκολο κομμάτι καθότι η Euroleague είναι γέννημα θρέμμα της, τέτοιο ρόλο είχε ο Βιγιακάμπα και φυσικά ο Πορτέλα που είναι στα χαρακώματα με τον Μπερτομέου.

Φιλική επίθεση της FIBA

Εδώ και ένα χρόνο όλες αυτές οι μεγάλες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ έκαναν ταξίδια και επαφές στις ισχυρές, μπασκετικά, χώρες και προετοίμασαν το έδαφος για φιλική επίθεση της FIBA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είχε για χρόνια στην παρανομία την Uleb και τις λίγκες αλλά προ λίγων ημερών φρόντισε να τις αναγνωρίσει. Δέχεται να πάρει υπό την ομπρέλα της και το Eurocup δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η διοργάνωση να μην είναι ζημιογόνα για όσες ομάδες συμμετέχουν και, το κυριότερο, έχει στο μανίκι της εταιρεία χορηγό που θα της δώσει την ευκαιρία να μοιράσει χρήματα στις ομάδες και να βάλει σοβαρά χρηματικά κίνητρα.

«Σκοπός μας είναι να ανοίξει η διοργάνωση. Θα έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε αυτήν οι πρωταθλήτριες ομάδες όλων των χωρών. Δεν μπορεί να αποκλείεις χώρες. Ολοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στη συμμετοχή» μου είπε άνθρωπος που βρισκόταν στο πάνελ. Αλλά μη φανταστείτε πως θα συμμετέχουν όλοι στους ομίλους. Το σχέδιο είναι να διεξάγονται προκριματικά όπως στο Champions League. Η Εuroleague που οραματίζεται η FIBA θα έχει 16 ομάδες και οι οκτώ είναι συγκεκριμένες. Οι δύο ελληνικές, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, δύο ισπανικές (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα), δύο τουρκικές (Φενέρμπαχτσε, Εφες), ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι!

Το αφεντικό τρελάθηκε

Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει τους αγώνες του Αρη στο Eurocup. Η είδηση δεν είναι φυσικά εδώ. Αλλά ότι ο Αρης δεν θα εισπράξει σεντ! Απόφαση του Λάσκαρη ήταν, που έδωσε εκπληκτική ατάκα όταν τον ενημέρωσαν για πρόταση 40.000 ευρώ. «Τόσο κάνει το ρολόι μου» είπε ο ιδιοκτήτης της κιτρινόμαυρης ΚΑΕ και αποφάσισε να εκχωρήσει τζάμπα τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ3.

Κουίζ

Χωρίς ειδικότητα σχετική με το άθλημα είναι αποσπασμένοι ως τεχνικοί σύμβουλοι σε μια ομοσπονδία δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου άλλης ομοσπονδίας. Μιλάμε για σκάνδαλο ολκής, που γίνεται μεγαλύτερο μετά την πληροφορία που έφθασε στη στήλη. Η συγκεκριμένη ομοσπονδία έχει πολλούς ακόμη τεχνικούς συμβούλους! «Είναι οι δύο αυτοί, αλλά και ακόμη 20-22 που επίσης προέρχονται από απόσπαση» μου επιβεβαίωσαν. Ποια είναι η ομοσπονδία που έχει περισσότερους τεχνικούς συμβούλους από ομάδες