Ο διεθνής Τύπος και, κυρίως, οι έλληνες κινηματογραφιστές στέκονται, είναι η αλήθεια με έναν κάποιο δισταγμό απέναντι στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (London Greek Film Festival) που παρ’ όλα αυτά, φέτος κλείνει 8 χρόνια παρουσίας.

Και, απ’ ότι δείχνει το φετινό του πρόγραμμα (στο οποίο όμως απουσιάζουν οι ελληνικές ταινίες που κάνουν τη μεγάλη γύρα στα μεγάλα Φεστιβάλ – άλλωστε, και εδώ το ελαφρώς παράλογο της υπόθεσης – παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου που διεξάγεται πάνω στις ίδιες μέρες!) δείχνει να χαράζει σ’ αυτή τη γραμμή. Έτσι δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης του Lobster ή του Chevalier στο 8ο αυτό Φεστιβάλ.

Οι λονδρέζοι σινεφίλ όμως μπορούν να ανακαλύψουν τη νέα ταινία του Δημήτρη Αθανίτη «Invisible» (δηλαδή, «Αόρατος) που κάνει εκεί την παγκόσμια πρεμιέρα της, καθώς και την εξαίσια «Αρχαιολόγο» του Κίμωνα Τσακίρη.

Στις μικρού μήκους συναντάμε την χρυσοβραβευμένη «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου αλλά και το «Man in a box» του Ηλία Παπασταματίου, μια εξαιρετική απόπειρα για «χειροποίητο» animation. Σημειώστε παρακαλώ πως το φεστιβάλ δέχεται ταινίες και σενάρια από σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς από όλο τον κόσμο, αλλά και από διεθνή ονόματα των οποίων η δουλειά έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των «Βραβείων Οδυσσέας» στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου, όπου και θα βραβευτούν οι καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ σε διάφορες κατηγορίες, όπως επίσης και ηθοποιοί, σεναριογράφοι, δημιουργοί και καλλιτέχνες. Θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Γκαβός.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου με δύο εισαγωγικά εργαστήρια, που αφορούν το νέο project του φεστιβάλ σε συνεργασία με την Cosmocinema του Λονδίνου: τη νέα υπηρεσία «Ιnternational Αgency Filming in Greece» του φεστιβάλ, καθώς και την παρουσίαση της μεθόδου Acting Code (Κώδικας Υποκριτικής) όπως αναπτύχθηκε από τον σκηνοθέτη Χρήστο Προσύλη την προηγούμενη δεκαετία και εξελίχθηκε μέσα από την ερευνητική θεατρική του ομάδα Cosmotheatre του Λονδίνου.

Το δε πρόγραμμα συμπληρώνουν και μικρά cult φιλμ όπως το «The republic».

8ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου 2015