Η κατάργηση της δυνατότητα –που δόθηκε πριν από μερικούς μήνες- στους «νέους» ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), αυτούς δηλαδή που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα επιφέρει δραματική μείωση στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Αυτό υποστήριξαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλης Αλεξανδρής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι καταργούνται δυο άρθρα (38 και 39) του νόμου 4331/15 που επέτρεψαν σε πολλούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να ενταχθούν σε σχετική ρύθμιση για την πληρωμή εισφορών, πράγμα που επέφερε μεγάλα μεγάλα έσοδα και στα ταμεία των συγκεκριμένων κλάδων.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, σχεδόν πάνω από το 50% των μηχανικών της χώρας δεν καταβάλλει εισφορές, ενώ περίπου 4.000 μηχανικοί κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ.

Ο Γιώργος Στασινός παρουσίασε μάλιστα απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με τα οποία, λόγω της ισχύουσας ρύθμισης που καθιερώθηκε με τον προαναφερόμενο νόμο και, σήμερα συζητείται, όπως είπε, η κατάργηση της, το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς πάνω από 76 εκατομμύρια ευρω εφέτος (76.347.723 ευρω) έναντι λιγότερα από 67 εκατομμύρια ευρω (66.829.440 εύρο) πέρυσι.

Από την πλευρα του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας, δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο. « Δυστυχώς με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, νέοι άνθρωποι οδηγούνται στη «γκρίζα ζώνη» της οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα, δηλαδή οι ρυθμίσεις που οφείλουν αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα της βιωσιμότητας των ταμείων.