Η ταινία «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 22 Οκτωβρίου, αλλά η φήμη της έχει ήδη ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης φτάνοντας ώς τη Νότια Κορέα. Ως κομμάτι της προωθητικής καμπάνιας της παραγωγής στη χώρα πριν από την κυκλοφορία της στους κινηματογράφους στις 29 Οκτωβρίου, ένας από τους πιο διάσημους κορεάτες ποπ σταρ, ο Γιουν Τζον Σιν, ερμήνευσε τραγούδι εμπνευσμένο από το «Lobster». Εμπλουτίζοντας το βιντεοκλίπ με αποσπάσματα από το φιλμ, τραγούδησε στίχους σαν το «Θέλω να είμαι αστακός / που μπορεί να ζει και να κάνει σεξ / για εκατό χρόνια / μου αρέσει το μπλε του αίμα / σαν αριστοκράτης / να είμαι τυφλός / εσύ κι εγώ / να είμαστε τυφλοί / τυφλοί αστακοί».

Ο βρετανικός Τύπος, από την άλλη, συνεχίζει τις εκτεταμένες αναφορές στην πρώτη αγγλόφωνη δουλειά του Λάνθιμου, με αιχμή του δόρατος την εφημερίδα «Γκάρντιαν». Οχι τυχαία προφανώς, αφού οι συντάκτες του εντύπου παρακολουθούν στενά την πορεία του σκηνοθέτη και είναι εκείνοι που πρωτοχρησιμοποίησαν και εντέλει καθιέρωσαν τον όρο «new Greek weird wave» (νέο παράξενο ελληνικό κύμα) για να περιγράψουν την ιδιαίτερη ματιά της νέας γενιάς ελλήνων σκηνοθετών. Ο Τζον Πάτερσον στην κριτική του για την ταινία, η οποία βγαίνει αύριο στις βρετανικές αίθουσες, κάνει λόγο για έργο «απελευθερωμένο από τη φαντασιακή τόλμη και την επίμονη ζοφερή κωμική κοσμοθεωρία, μέρος ενός νέου είδους του εικονοκλαστικού παράξενου».

Σαν «δόλωμα» λειτουργεί και βίντεο της ίδιας εφημερίδας με συνεντεύξεις τόσο των δύο πρωταγωνιστών όσο και του σκηνοθέτη που μιλούν για τις εμπειρίες τους από τους νέου τύπου έρωτες στην εποχή του κυβερνοχώρου, θέμα με το οποίο καταπιάνεται η ταινία, αλλά και τις λεπτές ρομαντικές της αποχρώσεις. Αντίθετα, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στη συνέντευξή τους με τον Λάνθιμο προτίμησαν να τονίσουν τη διαδικασία της παραγωγής της ταινίας, την εμπειρία του από τη δουλειά μέχρι στιγμής στον κινηματογράφο και την αντιπαραβολή του με τη λαβωμένη κινηματογραφική βιομηχανία στην Ελλάδα της κρίσης. Πάντως, ο συντάκτης χαρακτηρίζει τον δημιουργό ως «τον άνθρωπο του οποίου η ασύμμετρη ματιά τον έχει κάνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες της Ευρώπης».

Το βρετανικό «άνοιγμα» του «Αστακού» πραγματοποιήθηκε ήδη από την περασμένη Τρίτη στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της βρετανικής πρωτεύουσας. Το κοινό που συγκεντρώθηκε έξω από τον κινηματογράφο Vue West End στην Πλατεία Λέστερ του Λονδίνου περίμενε με ανυπομονησία την άφιξη του Κόλιν Φάρελ και της Ρέιτσελ Βάις. Και σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές, λιγότεροι αναγνώρισαν τον ψηλό μελαχρινό άνδρα με το μούσι που στήθηκε αμήχανα μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς με το γκρι σακάκι του. Τώρα όμως όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Γιώργος Λάνθιμος.