Τον προϋπολογισμό του 2016 παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι που έχει βάλει ως στόχο τη μείωση των φόρων και την αύξηση της κατανάλωσης, ώστε να μπορέσει η οικονομία της χώρας να ξεφύγει από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Ο Ρέντσι καταργεί μεταξύ άλλων ειδικό φόρο που είχε επιβληθεί στην κύρια κατοικία, παρέχει επενδυτικά κίνητρα και αυξάνει το όριο για αγορές με τη χρήση μετρητών.

«Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά είναι δομικά» επεσήμανε ο ίδιος χθες από τη Ρώμη, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες που βρίσκονται στις νότιες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, και την παροχή κινήτρων για τις νέες επιχειρήσεις. Επίσης, δεν θα γίνει αυτόματη αύξηση στον ΦΠΑ σε αντίθεση με όσα προέβλεπαν οι μέχρι τώρα προϋπολογισμοί. Σήμερα ο υψηλότερος ΦΠΑ στην Ιταλία είναι 22%.

Ακόμα προβλέπεται αύξηση του ορίου πραγματοποίησης συναλλαγών με μετρητά από τα 1.000 στα 3.000 ευρώ με στόχο να τονωθεί η κατανάλωση. Το όριο των 1.000 ευρώ στις συναλλαγές με μετρητά είχε επιβληθεί το 2011 με στόχο να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή μέσω της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Τα νέα αυτά μέτρα θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από μειώσεις στις δαπάνες. Ο Ρέντσι επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος που έχει τεθεί για του χρόνου, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να πετύχει μεγαλύτερη ευελιξία, η Ρώμη μπορεί να επικαλεστεί ακόμη το αυξημένο κόστος για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι το διάστημα 2016-2018 θα προχωρήσει σε περικοπές φόρων συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ. Για το πρώτο έτος η έμφαση θα δοθεί στη μείωση της φορολογίας ακινήτων. Τον δεύτερο χρόνο οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενώ για το τελευταίο έτος στόχος είναι να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος.

Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες από το 46,6% του ΑΕΠ που είναι φέτος στο 43,2% έως το 2019.

© Bloomberg News