«Είναι ενάντια στον συνεχιζόμενο εποικισμό των εδαφών που κατακτήθηκαν το 1967 όπου εξεγείρονται, ακόμα μία φορά, οι Παλαιστίνιοι. Καταλαβαίνουν πως σκοπός του εποικισμού είναι να διαιωνιστεί η παλαιστινιακή κατωτερότητα και να καταστεί μη αναστρέψιμη η κατάσταση που στερεί από τον λαό τους τα θεμελιώδη δικαιώματά του. Αυτός είναι ο λόγος των σημερινών βιαιοτήτων και δεν θα μπει τέλος σε αυτές παρά μόνο την ημέρα που οι Ισραηλινοί θα δεχθούν να κοιτάξουν τους Παλαιστινίους ως ίσους και που οι δύο λαοί θα δεχθούν να σταθούν αντικριστά στην «πράσινη γραμμή» του 1949».*

Τέσσερις επιθέσεις με μαχαίρι μόνο στην Ιερουσαλήμ, μόνο τη Δευτέρα. Στη μία περίπτωση, δύο Παλαιστίνιοι, 13 και 15 χρόνων, ξαδέλφια, επιτέθηκαν σε έναν 13χρονο Ισραηλινό. Ακόμη τέσσερις επιθέσεις, οι τρεις με μαχαίρι, η τέταρτη με μαχαίρι και πυροβόλο όπλο στην Ιερουσαλήμ και στη Ραανάνα, κοντά στο Τελ Αβίβ, χθες. Περισσότερες από 20 επιθέσεις με μαχαίρι, συν κάποιες ακόμη με πυροβόλο όπλο, από τις αρχές του μήνα –στην Ιερουσαλήμ, σε πόλεις του Βόρειου και Κεντρικού Ισραήλ καθώς και στη Δυτική Οχθη. Συνολικά οκτώ Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί επίσης 28 Παλαιστίνιοι, οι 10 ως δράστες των επιθέσεων, οι υπόλοιποι σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Κάποιοι μιλούν για μια νέα, την τρίτη κατά σειρά Ιντιφάντα, την «Ιντιφάντα των Μαχαιριών».

«Θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να αποκαταστήσουμε την ηρεμία. Είμαι βέβαιος πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα δώσουν στην άλλη πλευρά να καταλάβει πως η τρομοκρατία δεν αποφέρει καρπούς» δήλωσε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας ένα διάλειμμα από την έκτακτη σύγκληση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας προκειμένου να ενημερώσει την Κνεσέτ. Πληροφορίες ήθελαν την ισραηλινή κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να «σφραγίσει» τις παλαιστινιακές συνοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζούσαν πολλοί από τους επιτιθέμενους των τελευταίων ημερών. Παρά τα μέτρα που έχει ήδη λάβει, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης μεγαλύτερης ελευθερίας στην αστυνομία να ανοίγει πυρ και της κινητοποίησης 1.400 εφέδρων της συνοριακής αστυνομίας, το Ισραήλ δυσκολεύεται να ελέγξει αυτό το τελευταίο ξέσπασμα βίας.

Οπως επισημαίνουν οι «New York Times», οι ισραηλινές Αρχές λένε ότι αδυνατούν να προλάβουν ή να σταματήσουν τις επιθέσεις μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών ή άλλων διόδων καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες είναι «μοναχικοί λύκοι»: παλαιστίνιοι άγνωστοι στις υπηρεσίες ασφαλείας, πολλοί από αυτούς έφηβοι, που δείχνουν να λειτουργούν χωρίς τη στήριξη κάποιας οργάνωσης (και ας επιχαίρει συχνά εκ των υστέρων η Χαμάς) και σχεδόν αυθόρμητα. Υπάρχει ωστόσο πάντα ο κίνδυνος να αρχίσουν να συντονίζονται οι επιθέσεις από εξτρεμιστικές οργανώσεις, πέρα από τον έλεγχο των αναγνωρισμένων αρχών.
* Απόσπασμα από άρθρο που δημοσίευσε η «Χααρέτζ» και αναδημοσίευσε χθες η «Μοντ» με τον τίτλο «Η εξέγερση των Παλαιστινίων είναι δικαιολογημένη» και την υπογραφή του ισραηλινού ιστορικού και συγγραφέα, καθηγητή στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Ζέεβ Στέμχελ.

Η σιδερένια γροθιά

Τελώντας υπό πίεση στο εσωτερικό, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να προβάλει μια εικόνα σιδερένιας γροθιάς προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των ισραηλινών πολιτών. Οπως επισημαίνουν ωστόσο οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παλαιστίνιοι ακτιβιστές και άραβες μέλη της Κνεσέτ καταγγέλλουν πως τουλάχιστον σε κάποια επεισόδια που καταγράφηκαν σε βίντεο ισραηλινοί αστυνομικοί δείχνουν να ενέργησαν υπερβολικά επιθετικά, ανοίγοντας πυρ και συχνά σκοτώνοντας υπόπτους που δεν έμοιαζαν να αποτελούν κανέναν άμεσο κίνδυνο. Αρκετοί μάλιστα επισημαίνουν πως μια τέτοια αντίδραση απλώς ρίχνει λάδι στη φωτιά, εμπνέοντας περισσότερες επιθέσεις.

Οι συγκρούσεις στο τέμενος

Θρυαλλίδα για το τελευταίο κύμα βίας, που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στη Γάζα, αποτέλεσαν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην πλατεία του τεμένους Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.