Ο φόβος για επεισόδια μεταξύ κροατών και σέρβων χούλιγκαν προκάλεσε το βέτο της κροατικής αστυνομίας και έτσι η διοίκηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, προσεχούς (20 Οκτωβρίου) αντιπάλου του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα παραχωρήσει το 5% των εισιτηρίων στους Ερυθρολεύκους, άρα και στο ματς που θα διεξαχθεί στο Γ. Καραϊσκάκης (4 Νοεμβρίου) δεν θα παραστούν οπαδοί της Ντιναμό. Αν κάποιος ανατρέξει στην Ιστορία, θα διαπιστώσει ότι ένα ποδοσφαιρικό ματς στο Stadion Maksimir, όπου θα αναμετρηθούν Ντιναμό και Ολυμπιακός λίγες ημέρες μετά το σαββατιάτικο ντέρμπι ΟΣΦΠ – ΑΕΚ, θεωρήθηκε η απαρχή του πολέμου για την ανεξαρτησία της Κροατίας. Στις 13 Μαΐου 1990 η Ντιναμό Ζάγκρεμπ υποδέχτηκε τον Ερυθρό Αστέρα στο ντέρμπι του ενιαίου γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος. Η έκρηξη των εθνικιστικών τάσεων στην ευρύτερη περιοχή μετέτρεψε το γήπεδο σε πυριτιδαποθήκη και το φιτίλι δεν άργησε να ανάψει.

Οι κροάτες οργανωμένοι οπαδοί Bad Blue Boys συνεπλάκησαν με τους 3.000 σέρβους Ντελίτζε, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς –γνωστού ως Αρκάν –είχαν ταξιδέψει στο Ζάγκρεμπ με άγριες διαθέσεις κρατώντας εθνικιστικά πανό, που έγραφαν «Το Ζάγκρεμπ είναι σερβικό» και «Θα σκοτώσουμε τον Τούντμαν», πρόεδρο της Δημοκρατικής Ενωσης της Κροατίας, που μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε κερδίσει τις εκλογές πιέζοντας προς την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης της Κροατίας. Το γήπεδο έγινε «καλοκαιρινό», περισσότεροι από εξήντα οπαδοί τραυματίστηκαν, κάποιοι μαχαιρωμένοι, ενώ έμεινε στην Ιστορία η κλωτσιά του τότε αρχηγού της Ντιναμό και μετέπειτα άσου της Μίλαν Ζβόνιμιρ Μπόμπαν σε έναν αστυνομικό, που χτυπούσε έναν οπαδό της ομάδας του, γεγονός που τον ανήγαγε σε εθνικό ήρωα, αλλά προκάλεσε ποινή εξάμηνου αποκλεισμού από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

Τι σχέση έχουν, όμως, οι οπαδοί του Ολυμπιακού; Εχουν αδελφοποιηθεί με τους αντίστοιχους του Ερυθρού Αστέρα, με τους οποίους διατηρούν στενές σχέσεις που έχουν ρίζες από το 1986, σε ένα ποδοσφαιρικό ματς Παναθηναϊκού – Ερυθρού Αστέρα στο ΟΑΚΑ για το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, στο οποίο είχαν παρευρεθεί για συμπαράσταση 200 οπαδοί του Ολυμπιακού ζητώντας ισάριθμα εισιτήρια από τους Σέρβους. Πέρυσι, οι δύο ομάδες, που εκτός από ίδια χρώματα ασπάζονται την ίδια θρησκεία, άρα τα αδέλφια από τον Πειραιά και οι «brate» (αδέλφια) από το Βελιγράδι, συναντήθηκαν στην Ευρωλίγκα ανταλλάσσοντας φιλοξενία στο ΣΕΦ και στην Κόμπανκ Αρένα.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού ήθελαν να κάνουν εκδρομή στο Ζάγκρεμπ, όπως συνέβη και στο Λονδίνο για το ιστορικό, όπως αποδείχθηκε, ματς με την Αρσεναλ, για να ενισχύσουν την ομάδα τους στην κρίσιμη μάχη με την Ντιναμό για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η αστυνομία της Κροατίας φοβήθηκε το ενδεχόμενο εισροής σέρβων οπαδών ανάμεσα στους έλληνες ταξιδιώτες, ξεκαθάρισε ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της τάξης και απαγόρευσε ουσιαστικά τη μετακίνηση των Ερυθρολεύκων στο Maksimir.

Φορτούνης μαζί με Τσόρι;

Η απουσία του Τζίμι Ντουρμάζ, που τραυματίστηκε στο νικηφόρο 2-0 της Σουηδίας επί του Λίχτενσταϊν για τα προκριματικά του Euro 2106, από το σαββατιάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα σενάριο που έχει στο μυαλό του ο προπονητής του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα: ο Κώστας Φορτούνης να παίξει στο αριστερό άκρο και ο Τσόρι Ντομίνγκες πίσω από

τον φορ.