Οι χρήστες του Ιντερνετ ανεβαίνουν στο Σύννεφο! Σχεδόν το ένα τρίτο όσων σερφάρουν στο Διαδίκτυο, θεωρεί πλέον απαραίτητες τις υπηρεσίες που παρέχει το Cloud. Συγκεκριμένα, το 31% των χρηστών βρίσκει το Cloud χρήσιμο ώστε να μπορεί να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται φωτογραφίες, αρχεία, μουσική και άλλο περιεχόμενο, εξοικονομώντας παράλληλα αποθηκευτικό χώρο στη συσκευή του.

Οι πλέον φανατικοί του Cloud είναι οι χρήστες ηλικίας 30-39 ετών, που σε ποσοστό 37% το χρησιμοποιούν ήδη για την αποθήκευση – διαχείριση υλικού τους. Μάλιστα, το 13% συμφωνεί απολύτως με αυτή την αναγκαιότητα, ενώ άνδρες και γυναίκες νιώθουν την ίδια ανάγκη για τη χρησιμοποίηση επιπλέον αποθηκευτικού χώρου στην καθημερινότητά τους.

Πάντως, υπάρχει και σημαντικό ποσοστό χρηστών του Ιντερνετ –βρίσκεται περίπου στο 18% –που τάσσεται κατά της λύσης αυτής, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να αποθηκεύει και να μοιράζεται αρχεία, φωτογραφίες, μουσική και άλλο περιεχόμενο μέσω του Cloud.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Gfk, η οποία έγινε σε περίπου 26.000 χρήστες του Διαδικτύου σε 22 χώρες, σχεδόν το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί έντονα με τη συγκεκριμένη λύση, την οποία θεωρεί «υψηλού ρίσκου για την ασφάλεια του υλικού του».

Τα στοιχεία της έρευνας της Gfk που αποτυπώνουν τη σημασία του Cloud για τους ιδιώτες χρήστες του Ιντερνετ, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτά, οι χρήστες από τη Λατινική Αμερική είναι οι πιο φανατικοί λάτρεις των υπηρεσιών Cloud, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι χρήστες από τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, που δείχνουν να μην έχουν πειστεί ακόμα για την αναγκαιότητά του.

Επίσης, ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης ότι το Cloud είναι δομικό στοιχείο στις διαδικτυακές συνήθειες των χρηστών Ιντερνετ εντοπίζονται στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Τουρκία, στην Κίνα και στη Ρωσία.

Στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες (21%) ηλικίας 16 έως 74 ετών χρησιμοποίησε πριν από ένα χρόνο το Cloud για την αποθήκευση διαφόρων αρχείων (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο κ.λπ.).

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά στις μικρότερες ηλικίες, φτάνοντας στο 35% στις ηλικίες των 16 έως 24 ετών. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού είναι 11% και αυξάνεται σε 21% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών.

Πάντως, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων κάνει χρήση δωρεάν υπηρεσιών Cloud, με μόλις το 11% να καταβάλλει κάποιο τίμημα γι’ αυτό, ποσοστό που στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 8%.