Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί σήμερα ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις. Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είναι συγχρόνως και ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που έρχεται στη χώρα μας μετά τις εκλογές, συναντάται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αργότερα θα έχει επαφές με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Στη συνέντευξή του προς «ΤΑ ΝΕΑ» ο Πιερ Μοσκοβισί, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί από τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου που ψήφισαν το Μνημόνιο, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, να επικυρώσουν με την ψήφο τους τα προαπαιτούμενα ως μια συνέχεια των δεσμεύσεων του περασμένου Αυγούστου. Ο επίτροπος επί των Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι εφόσον κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στη βάση της αναζήτησης μιας διαδικασίας ελάφρυνσης της χώρας από το άχθος του.

Επειτα από πολύ καιρό επιστρέφετε στην Αθήνα. Μπορούμε αυτό να το θεωρήσουμε ως μια ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη;

Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιώ στην Αθήνα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Τσακαλώτο και Σταθάκη καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής της χώρας.

Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να προετοιμάσουμε το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Είναι αλήθεια ότι το κλίμα μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουλίου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το νέο πρόγραμμα έχει πλέον μπει σε τροχιά. Η ποιότητα της συνεργασίας μας έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά και αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με εμπιστοσύνη.

Εχετε αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων στήριξε έως τώρα το νέο πρόγραμμα. Ομως ενόψει της επερχόμενης κύρωσης των μέτρων, τα κόμματα που ανήκουν στο λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν φαίνονται διατεθειμένα να στηρίξουν το νέο πρόγραμμα με ενθουσιασμό. Αυτό συνιστά κατά τη γνώμη σας πρόβλημα;

Νομίζω ότι το μήνυμα που βγήκε από τις πρόσφατες εκλογές είναι ότι το 80% των ελλήνων ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ των κομμάτων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας του Αυγούστου. Βασιζόμαστε σε αυτήν την ευρεία πλειοψηφία για να επικυρώσουμε και να νομιμοποιήσουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει από κοινού.

Γνωρίζω πώς γίνεται η πολιτική και δεν θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Εύχομαι όμως να υπάρξει μια συνέχεια στις δεσμεύσεις και μια ευρεία στήριξη σε πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε μαζί. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης τον Νοέμβριο θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και για το τραπεζικό σύστημα.

Είναι τα θέματα τα οποία θα συζητήσω αναλυτικά σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ζητάμε πάντως να υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία και αναμένουμε να ψηφιστούν νέες διαρθρωτικές αλλαγές.

Κάτι που ασφαλώς θα επιτρέψει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει για αυτό το διάστημα το πρόγραμμα. Οταν συμβούν αυτά και κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση θα μπορέσουμε να εισέλθουμε σε συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ολα λοιπόν εξαρτώνται από την εφαρμογή και την ποιότητα των αλλαγών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ υποστήριξε προ ημερών την ιδέα να δαπανά στο μέλλον η Ελλάδα περίπου το 15% του ΑΕΠ της για την εξόφληση του χρέους της. Σήμερα ωστόσο η Ελλάδα δαπανά περί το 5%. Η πρόταση αυτή εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται λοιπόν εξαιρετικά γενναιόδωρη. Θα υπάρξει και άλλη;

Θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα με τη σειρά τους. Αυτό που τώρα προέχει είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ως προς το ζήτημα του χρέους, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία βούληση στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να γίνει ονομαστικό κούρεμα. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να αναζητηθεί μια διαδικασία ελάφρυνσης της Ελλάδας από το άχθος του χρέους.

Το τελευταίο διάστημα αμφισβητούνται από πολλές χώρες της ευρωζώνης οι πολιτικές οικονομικής λιτότητας. Αμφισβητούνται είτε από χώρες που προωθούν διαρθρωτικές αλλαγές και επιζητούν μεγαλύτερη ευελιξία είτε από χώρες που αντιμετωπίζουν στην πρώτη γραμμή την προσφυγική κρίση και ευλόγως επιδιώκουν την οικονομική ενίσχυση της ευρωζώνης. Πώς εκλαμβάνετε αυτά τα μηνύματα;

Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή δεν είναι ένα άντρο εφαρμογής των πολιτικών οικονομικής λιτότητας. Βεβαίως οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί θα πρέπει να επιτευχθούν. Ως προς το ζήτημα του κόστους της προσφυγικής κρίσης, η Επιτροπή εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις και εφόσον διαπιστώσει πως είναι σημαντικές θα τις αντιμετωπίσει με την ελαστικότητα που ούτως ή άλλως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.