Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του Σταυρούλας, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2009 εισηγήθηκε προς τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Πούλιος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην είχε δηλώσει το ζεύγος Παπαντωνίου ήταν «ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται απο οικονομική κατάσταση κατηγορουμένων».

Ο Π. Πούλιος ανέλυσε όλη τη διαδρομή του ποσού από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, και πρόσθεσε ότι η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου ήταν η πραγματική και κύρια δικαιούχος του επίμαχου ποσού καθόλη την διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

«Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι», κατέληξε ο εισαγγελέας διατυπώνοντας το δια ταύτα της πρότασής του. Το ζεύγος Παπαντωνίου, όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, δεν παρεβρέθη στη δίκη,αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισής του, οι οποίοι θα αγορεύσουν στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 30 Οκτωβρίου 2015. .

Μετά το τέλος των αγορεύσεων των δικηγόρων οι δικαστές θα αποσυρθούν για διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον καθένα με αναστολή.