Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εκλέχθηκε για πέμπτη συνεχή φορά πρόεδρος της Λευκορωσίας στις εκλογές που έγιναν χθες Κυριακή, επικρατώντας άνετα των αντιπάλων του. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να φέρει χαλαρότερες σχέσεις με τη Δύση και να εγείρει ερωτήσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κεντρική επιτροπή των εκλογών ανακοίνωσε ότι ο Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές με 83,5%, λίγο παραπάνω από το 80% που είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2010. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής, ένα ποσοστό γύρω στο 6,5% καταψήφισε όλους τους υποψηφίους.

Ο Λουκασένκο κατέγραψε άνοδο σε σχέση με το 80% που είχε λάβει στις εκλογές του 2010, ενώ το ποσοστό συμμετοχής είχε ανέλθει στο 81% δύο ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Η επανεκλογή του Λουκασένκο πριν από πέντε χρόνια είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο η υποστήριξη στον ηγέτη που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί αφού ανέλαβε τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της σύρραξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Δύση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονώσει τον λευκορώσο πρόεδρο, τον οποίο το 2005 η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις είχε αποκαλέσει «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του και της καταστολής των πολιτικών του αντιπάλων. Είχε επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ορισμένων αξιωματούχων και εταιρειών της Λευκορωσίας.

Αλλαγή πλεύσης

Ωστόσο, η κριτική που άσκησε σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσία πέρυσι, το γεγονός ότι η χώρα του φιλοξένησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα και το ό,τι ο ίδιος έδωσε χάρη σε έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο είναι στοιχεία που υποδεικνύουν, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι ο Λουκασένκο επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του έναντι των χωρών της Δύσης.

«Κάναμε πράξη ό,τι μας ζήτησε η Δύση την παραμονή των εκλογών. Εάν υπάρχει η βούληση στη Δύση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό» είπε ο Λουκασένκο μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στο γήπεδο της Δύσης» προσέθεσε.

Κανείς από τους τρεις αντιπάλους του Λουκασένκο στις εκλογές της Κυριακής δεν αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή για εκείνον και τα στελέχη της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

«Ο Λουκασένκο και το σύστημά του είναι ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχει επιλογή, αλλά υπάρχει η επιλογή να μην είμαστε πρόβατα» δήλωσε ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση το Σάββατο, στην οποία συμμετείχαν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι.