«Το Euro των πρωτάρηδων» αποκαλείται άνευ ενστάσεων η τελική φάση του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου στα γήπεδα της Γαλλίας. Μετά τις Ισλανδία και Βόρεια Ιρλανδία σειρά πήραν το Σαββατοκύριακο η Ουαλία και η Αλβανία, οι οποίες πρώτη φορά στην ιστορία τους εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού του ποδοσφαίρου.

Στο Ερεβάν και στη Ζένιτσα γράφτηκε ιστορία με τους παίκτες της Αλβανίας και της Ουαλίας να πανηγυρίζουν τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία τους σε εθνικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Η Αλβανία νίκησε εύκολα 3-0 την Αρμενία και κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον 9ο όμιλο, στέλνοντας στα μπαράζ τη Δανία.

«Oταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια πριν από τριάμισι χρόνια βρισκόμασταν στη Γεωργία και είχαμε πολύ λίγους παίκτες. Τους είχα πει πως αν πιστεύουν στον εαυτό τους θα τα καταφέρουν. Κάποιοι μπορεί να γέλασαν τότε, αλλά αυτοί που γελούσαν, τώρα πανηγυρίζουν μαζί μας» δήλωσε ο ιταλός αρχιτέκτονας της αλβανικής επιτυχίας, Τζιάνι ντε Μπιάζι.

Στη Ζένιτσα, η Ουαλία υπέστη την πρώτη της ήττα ύστερα από δέκα ματς, 2-0 από τη Βοσνία, αλλά η Κύπρος την έστειλε στα τελικά νικώντας 2-1 την ίδια στιγμή το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

«Είναι η καλύτερη ήττα της ζωής μου» δήλωσε το μεγάλο αστέρι των Ουαλών, ο Γκάρεθ Μπέιλ.

Η προηγούμενη φορά που η Ουαλία συμμετείχε σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία.

Οι Κύπριοι πέτυχαν το θαύμα και έφτασαν στην πρώτη τους εκτός έδρας νίκη επί του Ισραήλ με 2-1, με γκολ των Ντόσα Ζούνιορ και Δημητρίου.

Για να εξασφαλίσει η Κύπρος θέση στα μπαράζ θα πρέπει να νικήσει στην τελευταία αγωνιστική τη Βοσνία, η οποία επίσης θέλει τη νίκη, και ταυτόχρονα να ηττηθεί το Ισραήλ από το Βέλγιο, το οποίο θέλει να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο για να έχει ευνοϊκότερη κλήρωση στην τελική φάση.

Οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στο Euro 2016 είναι οι Γαλλία (διοργανώτρια), Αγγλία, Τσεχία, Ισλανδία, Αυστρία, Βόρεια Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουαλία, Αλβανία, Ρουμανία, Γερμανία και Πολωνία.

ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ. Η επομένη των αγώνων θα βρει τους συλλόγους σε θέση μάχης απέναντι στις ομοσπονδίες, μετά τον τραυματισμό πολλών ποδοσφαιριστών που θα απουσιάσουν από σημαντικά παιχνίδια πρωταθλήματος και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Βραζιλιάνος Νταβίντ Λουίς χτύπησε στο γόνατο, στο ματς της Βραζιλίας με τη Χιλή και θα χάσει τα δύο παιχνίδια της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Τσάμπιονς Λιγκ. Νοκάουτ έχουν τεθεί επίσης οι Κομάν, Γκέτσε (Μπάγερν), Σίλβα, Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι), Μπενζεμά, Μόντριτς (Ρεάλ), Ιβάνοβιτς, Μάτιτς (Τσέλσι), Πογκμπά, Μοράτα (Γιουβέντους), Κρουλ (χάνει όλη τη σεζόν με τη Νιούκαστλ) αλλά και οι «δικοί» μας Ντουρμάζ (αμφίβολος για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ) και Μπεργκ (θα είναι απών από την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ).