Το γκολ που πέτυχε ο Γιώργος Σαμαράς στις καθυστερήσεις του αγώνα της Ελλάδας με την Ακτή του Ελεφαντοστού στις 24 Ιουνίου 2014 για τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Βραζιλίας ήταν το τελευταίο νικητήριο τέρμα της Γαλανόλευκης. Η καρδούλα που σχημάτισε ο «Sam», οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των Ελλήνων από τη Φορταλέζα, από το Ορμένιο μέχρι τη Γαύδο και η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου αποτέλεσαν τις τελευταίες ευχάριστες αναμνήσεις μιας ομάδας που από το 2002 μοίραζε χαρές. Κι ύστερα ήρθαν οι μαύρες ημέρες, αποτέλεσμα των λανθασμένων αποφάσεων και των παλινωδιών της διοίκησης της ΕΠΟ που χάλασε μια επιτυχημένη συνταγή. Η προκριματική φάση του Euro 2016 εξελίχθηκε σε τραγωδία για ένα σύνολο που έπαψε να είναι ομάδα. Η νίκη άργησε 16 μήνες για την Εθνική Ποδοσφαίρου, που έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Τουλάχιστον όμως η τελευταία γεύση που άφησε, έπειτα από 13 μήνες πίκρας, αρνητικών αποτελεσμάτων και κακού ποδοσφαίρου, ήταν γλυκιά. Η κοινή παρουσία του Φορτούνη, του Μάνταλου και του Πέλκα στην ίδια ενδεκάδα μετέτρεψαν την Εθνική από ασχημόπαπο σε κύκνο. Μολονότι και οι τρεις θεωρούνται «δεκάρια» χώρεσαν στο ίδιο σχήμα, ομορφαίνοντας το παιχνίδι μιας ομάδας που επιτέλους έπαιξε ποδόσφαιρο. Η είσοδος του Κονέ μετά το 72′ τόνωσε ακόμη περισσότερο τη δημιουργικότητα και το τσαγανό της Εθνικής, που μολονότι βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ (1-2 και 2-3) κατόρθωσε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, να νικήσει 4-3 την Ουγγαρία και να κλείσει με χαμόγελα και ελπίδα μια καταστρεπτική σεζόν.

Ο Σταφυλίδης άνοιξε το σκορ στο 5′, αλλά οι Μαγιάροι απάντησαν με δύο γκολ του Λόβρενσιτς (26′) και του Νέμεθ (54′). Ο Ταχτσίδης ισοφάρισε στο 57′ με ένα καταπληκτικό βολέ, αλλά και πάλι ο Νέμεθ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του στο 75′. Τούτη τη φορά όμως, σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, οι Ελληνες βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και αντέδρασαν με γκολ του Μήτρογλου στο 79′ και του Κονέ στο 86′.

Ο πρωτάρης Ανταμ Τζανετόπουλος μετά το τέλος του αγώνα έκανε λόγο για «μια νίκη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια νέα αρχή και ένα καλό ξεκίνημα ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ της Ρωσίας», ο Ταχτσίδης εξήρε το «ταλέντο των ελλήνων παικτών» και συμπλήρωσε ότι «με έναν σωστό προπονητή μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», ενώ ο έμπειρος Παπασταθόπουλος είπε: «Φταίμε και εμείς που δεν δώσαμε στους νέους να καταλάβουν τι σημαίνει η εθνική ομάδα» και πρόσθεσε: «Θέλουμε έναν σκληρό προπονητή, σαν τον Ρεχάγκελ και τον Σάντος».

Αναφορικά με τον επόμενο ομοσπονδιακό προπονητή ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, αφού πρώτα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του ατζέντη τού Γερμανού Μπερντ Σούστερ, δήλωσε: «Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε προπονητή ώς τις 13 Νοεμβρίου στο φιλικό με το Λουξεμβούργο».

Ελλάδα: Καρνέζης, Κίτσιου, Σταφυλίδης (35′ Χολέμπας), Μόρας, Παπασταθόπουλος (64′ Τζανετόπουλος), Σάμαρης, Ταχτσίδης, Μάνταλος (72′ Κονέ), Πέλκας, Φορτούνης, Μήτρογλου.

Ουγγαρία: Κίραλι, Φιόλα, Λεάντρο, Γιούχας, Κάνταρ, Ελεκ, Γκέρα (71′ Νάγκι), Λόβρενσιτς (62′ Νίκολιτς), Ντζούντζακ (71′ Κόλμαρ), Νέμεθ, Μπόντε.

Υστερα από 23 μήνες!

Η Εθνική σκόραρε εντός έδρας για πρώτη φορά έπειτα από 23 μήνες. Τα είχε καταφέρει ξανά στο περίφημο μπαράζ εναντίον της Ρουμανίας (3-1) στις 15 Νοεμβρίου 2013, όταν άνοιξε ο δρόμος για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…