«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η κυβέρνηση οργάνωσε ή έστω ενθάρρυνε την επίθεση αυτή. Είναι προφανές όμως πως υποδαυλίζοντας το μίσος εναντίον του HDP, παρουσιάζοντάς το ως μια οργάνωση που συνδέεται με την κουρδική τρομοκρατία, δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να μπει στο στόχαστρο. Αυτή είναι η βασική ευθύνη του» επισημαίνει, στη «Λιμπερασιόν», ο γνωστός τούρκος ακαδημαϊκός, οικονομολόγος και πολιτολόγος Αχμέτ Ινσέλ.

Εβδομάδες τώρα, σημειώνει ο Ινσέλ, το HDP πέφτει συστηματικά θύμα επιθέσεων από οπαδούς της κυβέρνησης Ερντογάν. Περισσότερα από 400 γραφεία του κόμματος έχουν δεχθεί επίθεση ή έχουν καταστραφεί. Τοπικοί ηγέτες του κινήματος έχουν συλληφθεί. Παρότι το HDP απέσπασε 13% των ψήφων και 80 έδρες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το ΑΚΡ και ο Ερντογάν το έχουν παραδώσει στο εκδικητικό μένος του όχλου. Ο τούρκος πρόεδρος το καταγγέλλει ως μια απλή αναθυμίαση του PKK. Στόχος είναι η ποινικοποίησή του, ώστε να του γυρίσουν την πλάτη οι συντηρητικοί κούρδοι ψηφοφόροι και ακόμη περισσότερο η κοσμική και κεμαλική αστική μεσαία τάξη. Αυτή η τελευταία το είχε ψηφίσει κυρίως, ώστε να εμποδίσει το AKP να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Για τον τούρκο ακαδημαϊκό, το modus operandi αυτής της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας παραπέμπει στους τζιχαντιστές. Ισλαμιστής, υπενθυμίζει, φέρεται να ήταν και ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του HDP, στο Ντιγιάρμπακιρ, τον Ιούνιο. Θεωρεί λοιπόν απαράδεκτες δηλώσεις όπως αυτή του τούρκου υπουργού Υδάτων και Δασών, που κατηγόρησε λίγο – πολύ το HDP ότι οργάνωσε τη σφαγή ώστε να παρουσιαστεί ως θύμα και να κερδίσει ψήφους. «Το βέβαιο είναι», επισημαίνει ο Ινσέλ, «πως η Τουρκία αποτελεί σήμερα στόχο του Ισλαμικού Κράτους, παρότι η κυβέρνηση κρατούσε για καιρό κάτι περισσότερο από αμφιλεγόμενη στάση απέναντι σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση όπως και τις άλλες ισλαμικές ομάδες που επιχειρούν στη Συρία».

«Είναι έτοιμοι για όλα»

«Δύσκολο να πει κανείς αν ο Ερντογάν ελέγχει ακόμα την κατάσταση. Είναι πολύ πιθανόν, αφού πρώτα πόνταρε σε μια στρατηγική έντασης ώστε να πολώσει τη χώρα και να κινητοποιήσει τους ισλαμοσυντηρητικούς ψηφοφόρους, να τον έχει πλέον ξεπεράσει η κλιμάκωση της βίας. Υπάρχει γύρω του μια κλίκα που φοβάται αντεκδικήσεις αν το AKP δεν εξασφαλίσει ούτε τώρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι έτοιμοι για όλα προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία διότι φοβούνται. Ακόμα περισσότερο μετά την επίθεση στην Αγκυρα».