Το τέλος των ρωσικών επιδρομών κατά δυνάμεων της υποστηριζόμενης από τη Δύση συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν οι επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών ΕΕ που συνεδριάζουν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική κλιμάκωση κινδυνεύει να παρατείνει τον πόλεμο, να υπονομεύσει την πολιτική διαδικασία και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

«Οι πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις που στοχεύουν πέραν του Νταές και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ, είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας και πρέπει να σταματήσουν άμεσα» αναφέρουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ βάσει προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι επικεφαλής διπλωματίας σημειώνουν ότι η στρατιωτική ανάμειξη κινδυνεύει να οδηγήσει σε παράταση της σύγκρουσης, υπονόμευση της πολιτικής διαδικασίας, επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης.

Οι υπουργοί αναμένεται να καλέσουν σε «μια συνολική και ειρηνική μετάβαση» στο τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χωρίς να αναφέρουν αν αυτή θα περιλαμβάνει τον Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι «δεν μπορεί να υπάρχει διαρκής ειρήνη στη Συρία υπό την παρούσα ηγεσία της», σύμφωνα με το κείμενο που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προσερχόμενη στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

«Είναι σίγουρα κάτι που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι αυτό έχει ανησυχητικές πλευρές» υπογράμμισε.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι διευκρίνισε ότι η κατάσταση στη Συρία θα εξεταστεί εκτενώς στο Συμβούλιο «κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου», από ρωσικά αεροσκάφη.

Οι επεμβάσεις στη σύγκρουση «πρέπει να είναι συντονισμένες, διαφορετικά αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης, αλλά κυρίως από στρατιωτικής» σημείωσε. Η ίδια κάλεσε τη Ρωσία «να στοχεύει ξεκάθαρα το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ» στη Συρία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι αεροπορικές επιδρομές της πραγματοποιούνται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι χώρες της Δύσης την κατηγορούν ότι στοχεύει κυρίως οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Έχουμε μία κοινή βάση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, όλοι μας» επέμεινε η Μογκερίνι αναφερόμενη στις εργασίες του ΟΗΕ για την προώθηση πολιτικής μετάβασης στη Συρία, διαδικασία η οποία σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται όλο και πιο ανοικτά υπέρ μίας διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο Άσαντ, προοπτική που απορρίπτουν η Γαλλία και η Βρετανία. Διπλωμάτες εργάζονται για να επιτύχουν μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των χωρών που θέλουν ο Άσαντ να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και άλλων που είναι έτοιμες να δεχθούν μια ευέλικτη μετάβαση.

Η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος της Συρίας, ωστόσο είναι «ευέλικτη» όσον αναφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, προσερχόμενος στο συμβούλιο. «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Άσαντ ως μακροπρόθεσμη λύση για το μέλλον της Συρίας. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του» ανέφερε.

«Όλοι όσοι έχουν έναν ρόλο στην κρίση και τη μετάβαση [πρέπει να καθίσουν] στο τραπέζι και το θέμα της μετάβασης πρέπει να καθοριστεί από κοινού με τη διεθνή κοινότητα, τους περιφερειακούς παράγοντες, αλλά πάνω απ’ όλα από όλους τους Σύρους» δήλωσε η Μογκερίνι.

Ο συνασπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα συμμετάσχει στις προκαταρκτικές συνομιλίες τις οποίες προτείνει ο ΟΗΕ για την προετοιμασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.