Στον αέρα βρίσκεται πλέον το μέτρο των δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακινήσεων των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού (ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.λπ.) με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν να μην μπορούν να μετακινηθούν με μειωμένο κόμιστρο εάν τα αρμόδια υπουργεία στο εξής δεν θα είναι συνεπή ως προς την εξόφληση των οφειλών τους προς τον ΟΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο οι οφειλές του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΣΑ για τα προηγούμενα χρόνια ανέρχονται σε 186 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως 10 χρόνια για εκείνους που θα διοχετεύουν στο επιβατικό κοινό πλαστά εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώθηκε και άρθρο για τον σιδηρόδρομο, βάσει του οποίου ορίζεται η ανάθεση των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών (ΥΔΥ) στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως το 2020 έναντι 50 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία και θα αποτελέσουν την «προίκα» της εταιρείας στους υποψήφιους επενδυτές ενόψει της αποκρατικοποίησής της.