Διπλή κεραμίδα φέρνει το νομοσχέδιο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια και κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.
Οπως ακριβώς προέβλεπε το Μνημόνιο, με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια. Στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ.
Η αλλαγή αυτή πρακτικά αυξάνει τον φόρο από τα 1.320 ευρώ στα 1.800 ευρώ για φορολογούμενο με συνολικό εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ, ενώ αν το εισόδημα από τη συγκεκριμένη πηγή φτάνει τα 20.000 ευρώ ο φόρος εκτινάσσεται από τα 3.960 ευρώ στα 4.600 ή 640 ευρώ περισσότερα.
Φόρο με αυτούς ακριβώς τους συντελεστές θα κληθούν να πληρώσουν για το 2015 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν νοικιάσει τα ακίνητά τους, αλλά δεν εισέπραξαν στο σύνολό τους ή μερικά τα οφειλόμενα ενοίκια. Ανείσπρακτο ή εισπραχθέν, η Εφορία πλέον το λογίζει ως εισόδημα και επιβάλλει τον φόρο ακόμα και αν ποτέ δεν μπήκε στην τσέπη του ιδιοκτήτη.

Οι δανειστές απαίτησαν και αναμένεται να κερδίσουν (εφόσον ψηφιστεί η διάταξη) ακύρωση της διάταξης, την οποία επανέφερε στις αρχές καλοκαιριού η Νάντια Βαλαβάνη θεωρώντας ότι η αδυναμία είσπραξης ενοικίων από τον ιδιοκτήτη είναι ξεκάθαρα μια υπόθεση ιδιωτικού δικαίου, στην οποία το Δημόσιο δεν πρέπει να εμπλέκεται. Πολύ περισσότερο, όταν διαπίστωσαν ότι το Δημόσιο δεν εισπράττει σχεδόν τίποτα από τα ανείσπρακτα ενοίκια τα οποία του εκχωρούνταν.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις αλλά και σε αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται».
Αλλαγές έρχονται και στον ΕΝΦΙΑ. Ησσονος σημασίας, σε σχέση με όσα αναμένονταν, αναδεικνύοντας όμως τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να μη χάσει ούτε ένα ευρώ φόρων από τα ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται πλέον ότι δεν βεβαιώνεται και δεν είναι απαιτητός ΕΝΦΙΑ ο οποίος είναι χαμηλότερος από ένα ευρώ. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, το υπουργείο Οικονομικών δεν ασχολούνταν με ΕΝΦΙΑ χαμηλότερο από δέκα ευρώ. Τώρα κυνηγάει και τα τάλιρα, ενώ επιβάλλει συμπληρωματικό φόρο ακόμα και σε διατηρητέα κτίσματα εκατό ετών, όπως άλλωστε και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Εξαιρέσεις, κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο.