Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, για περισσότερους από τέσσερις μήνες, κινδύνευαν με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η οφειλή τους ξεπερνούσε τα 50.000 ευρώ και με ποινή τουλάχιστον τριών ετών εφόσον το χρέος τους ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ.

Με διάταξη η οποία περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προβλέπεται αύξηση του ορίου ληξιπρόθεσμου χρέους από τα 50.000 στα 100.000 ευρώ (με ποινή ένα έτος) και από τα 100.000 στα 200.000 ευρώ (για ποινή τουλάχιστον τριών ετών).

Στο νομοσχέδιο ορίζεται μάλιστα ότι αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από 100.000 ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου , δεν εκτελούνται ενώ αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση.

Η αναστολή της παραγραφής των χρεών, κατώτερων του ποσού των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ποινικής δίωξης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή συνεχίζεται και δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής .