Την ώρα που ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας Φερνάντο Σάντος σφράγιζε το εισιτήριο για το Euro 2016 με την Πορτογαλία, η Γαλανόλευκη συνέχιζε να πηγαίνει δίχως φρένα στον κατήφορο. Μόλις 15 μήνες μετά την εξαιρετική παρουσία της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπου υπό την τεχνική καθοδήγηση του κόουτς Σάντος άγγιξε το θαύμα της πρόκρισης στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου, η Ελλάδα βιώνει την απόλυτη απαξίωση. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 δεν έμεινε απλά εκτός Euro για πρώτη φορά έπειτα από τρεις σερί παρουσίες (αυτό άλλωστε το γνωρίζαμε από καιρό), αλλά σημείωσε ένα ιστορικό χαμηλό καθώς έγραψε την πιο μελανή σελίδα από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου: με τη χθεσινοβραδινή ήττα (3-1) από τη Βόρεια Ιρλανδία συμπλήρωσε 12 σερί αγώνες χωρίς νίκη. Η προηγούμενη αρνητική επίδοση είχε καταγραφεί προπολεμικά –από τον Μάρτιο του 1931 μέχρι τον Ιούνιο του 1933 -, όταν η Ελλάδα έμεινε για έντεκα ματς μακριά από τη νίκη.

Είναι θλιβερό αλλά συναγωνίζεται πλέον για να ξεπεράσει ομάδες που την τελευταία δεκαετία προκαλούσαν τον γέλωτα των ελλήνων παικτών και φιλάθλων. Μόνο οι ερασιτέχνες του Αγιου Μαρίνου, του Λίχτενσταϊν και του Γιβραλτάρ έχουν πετύχει λιγότερα γκολ σε τούτα τα προκριματικά, ενώ από τρία τέρματα (όσα και η Ελλάδα) έχουν σκοράρει η Ανδόρα και η Μάλτα! Δεν τίθεται θέμα βεβαίως για τους… ψαράδες των Νήσων Φερόες που νίκησαν δις τη Γαλανόλευκη.

Κι όμως την παραμονή της αναμέτρησης στο Μπέλφαστ ο Βαγγέλης Μόρας μιλούσε για αγώνα αποδείξεων. Πράγματι, οι διεθνείς απέδειξαν ότι μέχρι εκεί μπορούσαν. Η καταπληκτική Βόρεια Ιρλανδία νίκησε κατά κράτος με δύο γκολ του Ντέιβις στο 35′ και στο 58′ και ένα του Μαγκίνις στο 49′ (για την Εθνική μείωσε ο Αραβίδης στο 86′) και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro.

Β. Ιρλανδία: ΜακΓκόβερν, ΜακΝάιρ (85′ ΜακΚάλουφ), Μπραντ, ΜακΟλεϊ, Κάθκαρτ, Κ. Εβανς, Ντάλας, Γουόρντ (81′ ΜακΓκιν), Σ. Ντέιβις, Νόργουντ, Μαγκίνις (78′ Μπόις).

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σάμαρης, Καρέλης (65′ Μάνταλος), Αραβίδης, Κονέ (71′ Πέλκας), Μήτρογλου (76′ Αθανασιάδης).