Ο υπουργός Aμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ δήλωσε την Τρίτη πως ο στρατός των ΗΠΑ εκφράζει τη «βαθιά του θλίψη» για την απώλεια ζωών από τον αεροπορικό βομβαρδισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ενός νοσοκομείου στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν και παραδέχεται το λάθος του, ενώ εργάζεται για να διαπιστώσει τί πήγε λάθος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στις επιχειρήσεις τους για να αποτρέψουν την απώλεια ζωής αθώων ανθρώπων και όταν κάνουμε λάθη, τα παραδεχόμαστε. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο Κάρτερ.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διαλευκάνουμε αυτό το τραγικό περιστατικό, να μάθουμε από αυτό και να αποδώσουμε ευθύνες αν χρειαστεί», τόνισε ο Κάρτερ για την αεροπορική επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου»

Για σκόπιμο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ είχε κάνει λόγο νωρίτερα την Τρίτη σε δηλώσεις της η πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου.

«Για τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ ήταν η μόνη μονάδα του είδους της στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προσφέροντας σημαντική ιατρική και χειρουργική φροντίδα. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αυτό έπαψε να ισχύει, όταν το νοσοκομείο σκόπιμα βομβαρδίστηκε. Ολόκληρο το κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι σε κατάσταση σοκ», ανέφερε η Λιου.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο τα νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες είναι προστατευόμενοι χώροι. Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου αποτελούν ασυγχώρητη παραβίαση αυτού του νόμου. Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου» τόνισε.

Οπως σημείωσε η ίδια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ενημερώσει την στρατιωτική ηγεσία τόσο του Αφγανιστάν όσο και της Διεθνούς Συμμαχίας, ωστόσο η αεροπορική επιδρομή συνεχίστηκε για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά.

Επίσης, διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο ήταν ευρύτερα γνωστό και οι συντεταγμένες του κοινοποιούνταν τακτικά στους στρατιωτικούς του Αφγανιστάν και της Διεθνούς Συμμαχίας και στους κρατικούς αξιωματούχους.

Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα

Ο αμερικανός διοικητής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν είχε πει, πριν από την παραδοχή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, ότι το χτύπημα ήταν «λάθος», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα βομβάρδιζαν σκόπιμα προστατευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ο Κάμπελ είπε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ζήτησαν την αεροπορική επιχείρηση, ωστόσο σημείωσε ότι η απόφαση για την αεροπορική επιδρομή «ήταν απόφαση των ΗΠΑ που ελήφθη από την αμερικανική ιεραρχία».

Τόνισε, πάντως ότι είχαν ακολουθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να αποτραπεί ένα τέτοιο λάθος.Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και σημείωσε ότι πρέπει να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει και αυτό έρευνα για το περιστατικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ηδη τρεις έρευνες πραγματοποιούνται: μία από το Πεντάγωνο, μία από το ΝΑΤΟ και μία από ΗΠΑ και Αφγανιστάν, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν ανεξάρτητη έρευνα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ σημείωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για το πώς έγινε η αεροπορική επιδρομή κατά του νοσοκομείου και σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος περιμένει να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να μην επαναληφθεί μία τέτοια επίθεση.