Το συνδικάτο των γερμανών αστυνομικών και οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών κατηγόρησε την Τρίτη τις αρχές της Γερμανίας ότι υποβαθμίζουν εκθέσεις παρενοχλήσεων, σεξουαλικών επιθέσεων, μέχρι και περιστατικά βιασμών σε προσφυγικά κέντρα, υπό τον φόβο αντιποίνων σε αιτούντες άσυλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να αποφύγουν να ενδώσουν σε μια καχυποψία συλλήβδην εναντίων των χιλιάδων μεταναστών που καταφθάνουν στην χώρα, τονίζοντας πως ένας ασύλληπτος αριθμός φημών εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο.
Ο επικεφαλής της Ενωσης Αστυνομικών, Ράινερ Βεντ υποστήριξε ότι οι αρχές στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, που είναι υπεύθυνες για την στέγαση των αιτούντων άσυλο, υποβαθμίζουν το πρόβλημα των επιθέσεων σε γυναίκες στα προσφυγικά κέντρα.

«Είναι κατανοητό ότι υπάρχει η επιθυμία να κατευναστούν τα πνεύματα σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Βεντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Αλλά ο ίδιος, μαζί με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, πιστεύουν πως αγνοώντας το πρόβλημα μπορεί να φέρεις τα αντίθετα αποτελέσματα. «Υπάρχει ένας εξωραϊσμός για όσα συμβαίνουν. Αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα», δήλωσε.

Δεν θέλουν να δώσουν αφορμές

Με την σκλήρυνση της στάσης της κοινής γνώμης για την εισροή προσφύγων, οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται να αγωνιούν να αποφύγουν να δώσουν σε ακροδεξιές ομάδες την ευκαιρία να υποκινήσουν την εχθρότητα ενάντια στους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι.

«Υπάρχει ένας ασύλληπτος αριθμός φημών σχετικά με το θέμα, που διαδίδονται μαζικά στα κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ντε Μεζιέρ.

«Οι ομοσπονδιακές αρχές διερευνούν αυτά τα περιστατικά αποφασιστικά, αλλά συχνά οι φήμες δεν είναι αληθινές», πρόσθεσε.

«Αυτά είναι γεγονότα που αξίζουν την κριτική. Αλλά δεν υπάρχει λόγος μιας γενικότερης καχυποψίας ενάντια στους πρόσφυγες», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικά επίσημα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος στα προσφυγικά κέντρα, που περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις και άδεια συγκροτήματα γραφείων.

Ο Βέντ είπε όμως πως η αστυνομία έδωσε αναφορές περιστατικών στις κυβερνήσεις των ομοσπονδιακών κρατιδίων, τα οποία έχουν τους δικούς τους υπουργούς Εσωτερικών. Αυτοί θα πρέπει να ενδιαφερθούν, τόνισε: «Οι υπουργοί Εσωτερικών είναι φρόνιμο να κοιτάξουν τις δικές τους αναφορές για να ξέρουν τί πραγματικά συμβαίνει στους δρόμους μας τα βράδια και στα προσφυγικά κέντρα». Μεγάλος αριθμός περιπτώσεων δεν δηλώνονται επίσημα, καθώς οι γυναίκες σπάνια τολμούν να κάνουν κατάθεση στην αστυνομία ή στις εισαγγελικές αρχές, λόγω φόβου και ντροπής.

«Βάσιμες αναφορές για σεξουαλική βία»

Ομως, η Μπάρμπαρα Χέλφριχ του φιλανθρωπικού οργανισμού Paritaetischer Bund στο κεντρικό κρατίδιο της Εσσης, είπε ότι μερικές γυναίκες είχαν καταθέσει τις εμπειρίες τους. «Εχουμε αρκετές βάσιμες αναφορές για σεξουαλική βία και επίθεση από τα ίδια τα θύματα, καθώς και από συμβουλευτικές ομάδες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις," δήλωσε στο Reuters.

Σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή, αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις ισχυρίστηκαν ότι είχαν διαπραχθεί σε χώρο στέγασης μιας πόλης στην πολιτεία. «Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικής επίθεσης και αυξανόμενες αναφορές για εξώθηση σε πορνεία», έλεγε η κοινή επιστολή, προσθέτοντας ότι τα επεισόδια δεν ήταν μεμονωμένα.

Καθώς οι άντρες αποτελούν περίπου το 70% των αιτούντων ασύλου, πολλές ομάδες στην χώρα έχουν απαιτήσει κέντρα στέγασης με διαχωρισμένα τα φύλα και ασφαλείς ζώνες για τις γυναίκες.

Η βόρεια πόλη του Αμβούργου πρόσφατα επιβεβαίωσε οκτώ περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης φέτος σε κέντρα προσφύγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από