Διπλή παρέμβαση έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στο θέατρο Volksbühne είπε τα εξής:

«Μια και βρισκόμαστε σε θέατρο, ας αρχίσουμε με την χορογραφία του Eurogroup» είπε περιγράφοντας την εσωτερική λειτουργία του οργάνου. Οι παρευρισκόμενοι στις συνεδριάσεις, συνέχισε, κάθονται γύρω από ένα μακρόχρονο τραπέζι. Στο ένα στενό άκρο κάθεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερόεν Ντάισελμπουργκ έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο και «σκοτεινό πρόσωπο» του οργάνου, τον αυστριακό Τόμας Βίζερ, στην απέναντι άκρη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, και στην τρίτη πλευρά του τραπεζιού οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ (Κριστίνα Λαγκάρντ, ή Πωλ Τόμπσον), της Κομισιόν (Πιερ Μοσκοβισί), κλπ.

»Οι υποτιθέμενοι πρωταγωνιστές του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών των χωρών-μελών, στριμώχνονται κυρίως στην τέταρτη πλευρά. Ανάλογη είναι και η σειρά των ομιλητών: Πρώτος είναι ο κ.Ντάισελμπλουμ, δεύτερος ο κ.Ντράγκι, τρίτη η κ.Λαγκάρντ, τέταρτος ο κ.Μοσκοβισί – και τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι υπουργοί οικονομικών.

»Οι τελευταίοι δεν έχουν σχεδόν τίποτα να πουν, επειδή η τρόικα δεν τους παρέχει έγκαιρα επαρκείς πληροφορίες. Ο μόνος που δείχνει να έχει εσωτερική πληροφόρηση και μπορεί να παίρνει μέρος στο διάλογο, είναι ο Σόιμπλε.

»Οι αποφάσεις για την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται έτσι ουσιαστικά από τους μη δημοκρατικά νομιμοποιημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από έναν μη ευρωπαϊκό: το ΔΝΤ, και από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Το μόνο που κάνουν οι υπουργοί είναι να δημοσιοποιούν κατόπιν τις αποφάσεις με μια ανακοίνωση».

Για τη νύχτα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου κάνει λόγο ο πρώην υπουργός σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο αυριανό τεύχος του γαλλικού περιοδικού «L’Obs».

Σε αυτή, ο πρώην υπουργός λέει ότι το αποτέλεσμα υπέρ του Οχι δεν ήταν αυτό που ήλπιζε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μου είπε: «Είναι ώρα να παραδοθούμε». Του απάντησα: «Οχι εγώ». Μιλήσαμε φιλικά, γεμάτοι θλίψη, αλλά με πολλή αγάπη. Πίστευε ότι η Ελλάδα θα καταστρεφόταν αν συνεχίζαμε. Δεν συμφώνησα μαζί του και έφυγα», λέει ο κ. Βαρουφάκης.

Μιλώντας για τους Ισπανούς Ποδέμος, ο πρώην υπουργός λέει: «Τους κάναμε μεγάλη ζημιά. Οι Ποδέμος έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας μας».