Βγαίνουν από το ασανσέρ, κρατώντας στα χέρια σακούλες με τα ρούχα τους. Κατευθύνονται προς το χώρο των πλυντηρίων και στη συνέχεια στο λουτρό. Περίπου 150 άστεγοι επισκέπτονται καθημερινά το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων της Praksis στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Δεληγιώργη 26 –28.

Στους δύο ορόφους του Κέντρου –ένα από τα τρία της οργάνωσης, τα άλλα δύο βρίσκονται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη -, το οποίο λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, οι ωφελούμενοι γίνονται αποδέκτες κι άλλων υπηρεσιών, εκτός των πλυντηρίων και του λουτρού. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου, συμβουλεύονται την κοινωνική υπηρεσία ενώ κάνουν χρήση και της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Στο ιατρείο, άλλωστε, που έχει το βασικό ιατρικό εξοπλισμό, οι υπεύθυνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ συχνά δερματικές παθήσεις, από μολύνσεις εντόμων ή από έλλειψη υγιεινής αλλά και άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη καθώς και ψυχιατρικά περιστατικά.

Για τους 150 και πλέον ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά στο Κέντρο, μετά από το καθορισμένο τους ραντεβού, πάντα ανοιχτές είναι οι πόρτες του γραφείου, όπου τους παρέχεται συμβουλευτική εργασίας ή η ιματιοθήκη. Στις πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχει η Praksis, μάλιστα, περιλαμβάνονται τα μαθήματα ελληνικών –καθώς πρόκειται για άτομα με καταγωγή από συνολικά 85 χώρες –η δανειστική βιβλιοθήκη, η παιδική γωνιά, όπου κρατούνται τα παιδιά των άστεγων γυναικών όση ώρα εκείνες χρησιμοποιούν κάποιες από τις υπηρεσίες.

Αυτό που κανείς δε θα περίμενε να υπάρχει σε ένα Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων είναι το…κομμωτήριο. Άνδρες και γυναίκες δέχονται την περιποίηση μαλλιών από εθελόντρια κομμώτρια του Κέντρου. Όπως εξηγεί η ίδια, η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εκείνη είναι όταν μετά το κούρεμα ή το χτένισμα μαλλιών σε κάποιον άστεγο, βλέπει την ψυχολογία τους έστω και για λίγο να αλλάζει.

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Praksis, Τζανέτος Αντύπας, αυτά που για τους υπόλοιπους θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα, γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι. «Στα Κέντρα μας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη έχουμε καταγράψει με ονοματεπώνυμο 6.000 άστεγους ενώ μόνο στο Κέντρο της Αθήνας από τον Μάιο του 2012 έως σήμερα έχουμε 150.000 επισκέψεις στις υπηρεσίες μας», τονίζει.

Εδώ και δύο μήνες και μέχρι τέλος του χρόνου, η εταιρεία Παπαστράτος στηρίζει τις οικογένειες –κυρίως τις μονογονεϊκές –που φτάνουν στο Κέντρο. Έτσι, για δύο ημέρες, Τρίτη και Πέμπτη, η συγκεκριμένη δομή της Praksis είναι ανοιχτή μόνο για 80 οικογένειες και τα 120 παιδιά τους. Σκοπός είναι να έρχονται κυρίως οι μητέρες με τα παιδιά τους και να χρησιμοποιούν ανενόχλητες τις υπηρεσίες. Μάλιστα, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες δίνονται δύο φορές το μήνα σε αυτές τις οικογένειες διατακτικές για να μπορούν να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τρόφιμα, είδη υγιεινής, πάνες για τα βρέφη.

«Με τις ενέργειές μας και τη στήριξη που δίνουμε σε εκείνους που, όπως η Praksis, αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στις ανάγκες των ολοένα και μεγαλύτερων ευάλωτων ομάδων, κάνουμε πράξη την αυτοδέσμευσή μας να στηρίζουμε τη χώρα μας τώρα που το έχει περισσότερο ανάγκη», σημειώνει η διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας Παπαστράτος, Χριστίνα Ακουρή.

Συγκινητικές ιστορίες

Εργαζόμενοι και εθελοντές του Κέντρου, πάντως, έχουν να θυμούνται εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων, άλλες τραγικές κι άλλες ελπιδοφόρες. Όπως αυτή μίας εγκύου από την Ακτή Ελεφαντοστού. Η γυναίκα έφτασε ετοιμόγεννη στη χώρα μας, επισκέφθηκε το Κέντρο της οργάνωσης και μέσα σε λίγη ώρα έσπασαν τα νερά. Η εθελόντρια, που την εξυπηρετούσε εκείνη τη στιγμή, την πήγε σε μαιευτήριο, κάνοντας ταχύτατα όποια διαδικασία απαιτούνταν, μιας και η γυναίκα δεν είχε χαρτιά. Η ευγνωμοσύνη της αλλοδαπής γυναίκας για τη φροντίδα που της παρείχαν ήταν τόσο μεγάλη που έδωσε στην κόρη της το όνομα της εθελόντριας της Praksis.