Η ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Air France που οδηγεί σε 2.900 απολύσεις έως το 2017, σε μείωση δρομολογίων και σε συρρίκνωση του στόλου προκάλεσε την εισβολή εκατοντάδων εργαζομένων στα γραφεία της αεροπορικής εταιρείας, στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ. Τα επεισόδια έλαβαν έκταση και ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τους επικεφαλής των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων Πιερ Πλισονιέ και ανθρωπίνου δυναμικού Ξαβιέ Μπροζετά με τα πουκάμισά τους σκισμένα να φυγαδεύονται από το προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα.
Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Air France προβλέπει περικοπές θέσεων για 300 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς και 1.700 άτομα προσωπικού εδάφους. Περιλαμβάνει επίσης δραστική μείωση τόσο των δρομολογίων στο δίκτυο μεγάλων αποστάσεων, στο οποίο πάνω από τις μισές γραμμές είναι ζημιογόνες, όσο και στη συχνότητα των πτήσεων σε πάνω από 20 γραμμές. Τέλος μάλιστα έρχεται από του χρόνου για τις πτήσεις σε πέντε προορισμούς, σε Ινδία και Νοτιοανατολική Ασία. Φυσικά το σχέδιο προβλέπει και μείωση αεροσκαφών. Σήμερα ο στόλος του γαλλικού αερομεταφορέα αριθμεί 107 αεροσκάφη, αλλά θα περιοριστεί στα 93.
Χθες οι διευθυντές της Air France - KLM άναψαν πράσινο φως στο σχέδιο και αφού είχε προηγηθεί η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα των πιλότων για τη λήψη νέων μέτρων παραγωγικότητας.
Το θέμα ωστόσο είναι ότι η διαμαρτυρία των εργαζομένων της Air France δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Συχνά το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διαδηλώσεις, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των αγροτών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι γάλλοι αγρότες κατέβασαν πάνω από 1.000 τρακτέρ στο Παρίσι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων τους.
Οσο για την Air France, ποτέ τα τελευταία χρόνια η εταιρεία δεν είχε προβεί σε απολύσεις προσωπικού. Πάντα περιοριζόταν σε εθελούσιες εξόδους και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η τελευταία φορά που προσπάθησε να απολύσει προσωπικό ήταν το 1993, με αποτέλεσμα έπειτα από εβδομάδες απεργιών ο τότε επικεφαλής Μπερνάρ Αταλί να χάσει τη δουλειά του.
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από