Με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντάται στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας με κεντρικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης Ερντογάν είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, κυρίως αυτών με τη Συρία.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν επίσης κατά τη συνάντηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Τούρκο πρόεδρο, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Στη συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνερ θα συζητηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ θα τεθεί και το θέμα της παροχής βοήθειας προς την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου για το προσφυγικό αποφασίστηκε να δοθεί στην Τουρκία εντός του 2015 και 2016 ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τους προσφυγικούς καταυλισμούς, εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί συγκεκριμένους όρους.

Όπως ανέφερε χθες, Κυριακή, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των προσφύγων που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex.

Ο Ερντογάν συναντάται 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις 4 μ.μ. με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και στις 5 μ.μ. με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά τις συναντήσεις με τον Τουσκ και τον Γιούνκερ θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δείπνο στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο θα παραστούν ο Ταγίπ Ερντογάν και οι πρόεδροι της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από