Η Μίρα Μάρκοβιτς, η χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέδωσε σήμερα τα απομνημονεύματά της στα οποία χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας «τη σημαντικότερη προσωπικότητα» των τελών του 20ού αιώνα.

Σε δίτομο έργο των 900 σελίδες που τιτλοφορείται «Αναμνήσεις, να πώς έγιναν όλ’ αυτά», η Μάρκοβιτς αφηγείται τη σχέση της με τον Μιλόσεβιτς από την εποχή που ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο μέχρι τον θάνατό του το 2006 στη Χάγη, όπου δικαζόταν για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά τους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η 73χρονη χήρα του Μιλόσεβιτς, που ήταν γνωστή για την τεράστια επιρροή που ασκούσε στον σύζυγό της, περιγράφει επίσης τη ζωή της στη Ρωσία, όπου κατέφυγε το 2003.

Ο Μιλόσεβιτς «ήταν η κυριότερη πολιτική προσωπικότητα της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα, το όνομά του αναφερόταν συνεχώς κατά το διάστημα αυτό, περισσότερες φορές από εκείνα του Ρώσου, του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου μαζί», σύμφωνα με το βιβλίο.

Στα απομνημονεύματα που κυκλοφορούν σε 10.000 αντίτυπα από τον εκδοτικό οίκο της εφημερίδας Vecernje Novosti του Βελιγραδίου, περιγράφει επίσης στιγμές από την ιδιωτική ζωή τους, όπως τον όρκο που αντάλλαξαν με τον Μιλόσεβιτς «να αγαπιούνται για μια αιωνιότητα» όταν ήταν ακόμη μαθητές στο Ποζάρεβατς, τη δεκαετία του ’50.

«Όλα τα άλλα αγόρια είχαν ελαττώματα εκτός από εκείνον (…) και στις 10 Μαρτίου αποφάσισα να του το πω και το έκανα, με χαμηλωμένο το βλέμμα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Μαρτίου, ορκιστήκαμε ν’ αγαπιόμαστε για πάντα», θυμάται η Μάρκοβιτς.

Αναφερόμενη στα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2000, όταν ο Μιλόσεβιτς ανατράπηκε από την εξουσία από μια ετερόκλητη συμμαχία της αντιπολίτευσης, την DOS, η Μάρκοβιτς μιλάει για «πραξικόπημα».

Ο υποψήφιος της DOS και αντίπαλος του Μιλόσεβιτς στις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ισχυριζόταν ότι είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο η κυβέρνηση απαιτούσε να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 5 Οκτωβρίου 2000.

«Ο Κοστούνιτσα ζήτησε να δει τον Σλόμπονταν ο οποίος τον δέχτηκε. Του είπε ‘κέρδισα’ χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις και ο Σλόμπονταν δεν τις ζήτησε.

Αυτό που υποθέταμε την εποχή εκείνη επαληθεύτηκε γρήγορα λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα η Βουδαπέστη ήταν η βάση της αντιπολίτευσης, απ’ όπου λάμβανε χρήματα και οδηγίες για τον τρόπο ανατροπής του καθεστώτος», ισχυρίζεται.

Το πρωί της 11ης Μαρτίου 2006, την ημέρα του θανάτου του Μιλόσεβιτς, «δεν μου απάντησε στο τηλέφωνο και ανησύχησα», θυμάται η Μίρα Μάρκοβιτς. «Τηλεφώνησα στον δικηγόρο του που με καθησύχασε ότι χωρίς αμφιβολία είχε βγει να προαυλιστεί. Αργότερα, μια φωνή μου ανακοίνωσε στα αγγλικά ότι ο Σλόμπονταν ήταν νεκρός κι εγώ ήμουν μόνη».

Η χήρα του Μιλόσεβιτς εγκατέλειψε το 2003 τη Σερβία, όπου ήταν κατηγορούμενη για κατάχρηση εξουσίας και ύποπτη για λαθρεμπόριο τσιγάρων και για πολιτικές δολοφονίες. Σε συνέντευξή της στη σερβική εφημερίδα Alo το 2010 είπε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα της.

Η Μάρκοβιτς είχε ενεργή συμμετοχή στην πολιτική και υπήρξε επικεφαλής του αριστερού κόμματος JUL, του κυριότερου συμμάχου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του συζύγου της.