WhatsApp now. Messages from Spain, ήταν η ειδοποίηση που εμφανίστηκε στο κινητό χθες, νωρίς το μεσημέρι. Το μήνυμα είχε αποστολέα ισπανό δημοσιογράφο που ήθελε λεπτομέρειες και κουτσομπολιό για τη συμφωνία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τον Μπερντ Σούστερ (φωτογραφία). «The deal will not be completed» ήταν η απάντηση που προκάλεσε την κλήση του συναδέλφου.

«Μα τι είναι αυτά που λες; Ολο το twitter γράφει ότι ο Σούστερ ανέλαβε την Εθνική Ελλάδας έναντι 600.000 ευρώ» είπε από την άλλη άκρη της (δορυφορικής) γραμμής ο Ισπανός, που ήθελε το ρεπορτάζ και ζητούσε εξήγηση.

«Ο Σούστερ έπαθε Ντε Χέα φίλε μου» ήταν η απάντηση για να μπει αμέσως ο συνάδελφος στο νόημα, αλλά εύλογη ήταν η απορία που του προκλήθηκε. Ο Σούστερ βλέπετε δεν ανήκει σε κάποια ομάδα, η ΕΠΟ δεν περίμενε από σύλλογο να της στείλει τα χαρτιά ούτε προθεσμία για να δηλωθεί.

Τι συνέβη και ο Γερμανός ύστερα μία ώρα προπονητής της εθνικής ομάδας επέστρεψε στην ανεργία; Κατ’ αρχάς ο Σούστερ δεν υπέγραψε συμβόλαιο, όπως συνέβη με τον Ντε Χέα. Απλώς συμφώνησε και από την καμινάδα των γραφείων της ΕΠΟ στου Γουδή, βιάστηκαν οι παράγοντες της Ομοσπονδίας να βγάλουν λευκό καπνό. Από την ΕΠΟ λοιπόν διέρρευσε πως ο Σούστερ συμφώνησε σε όλα και η είδηση κυκλοφόρησε μέσω του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Ο Γερμανός όμως, τα δικαιώματα του οποίου διεκδικούσε ένα καράβι ατζέντηδες, δέχθηκε ό,τι αφορούσε το οικονομικό μέρος, αλλά διαφώνησε στους συνεργάτες. Αποτέλεσμα να προκύψει νέο φιάσκο, έπειτα από εκείνα που γνώρισε η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004, για να μην ξεχνιόμαστε, με τον Ρανιέρι και τον Μαρκαριάν.

Αλλα ο ένας, άλλα η άλλη

Ο Σούστερ κατέφθασε στην Αθήνα ενημερωμένος. Ηθελε λοιπόν να φέρει βοηθό από τη Γερμανία και έναν από την Ελλάδα, που θα γνωρίζει γερμανικά και την ελληνική πραγματικότητα. Για να γίνει νέος Ρεχάγκελ ήθελε τον νέο Τοπαλίδη. Ελληνας μάνατζερ, όχι αυτός που πήγε τελικά να κάνει τη δουλειά με τον Σούστερ, ο οποίος κυκλοφόρησε πως είναι κάτοικος Καϊζερσλάουτερν και παράλληλα δραστηριοποιείται στη γρήγορη εστίαση που κάνει θραύση σε Ελλάδα και Τουρκία, συνέστησε τον Γιώτη Σταματόπουλο. Ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ είναι γερμανοτραφής και διαθέτει όλα όσα ζητούσε ο Σούστερ.

Ο Γερμανός μπορεί να ήθελε, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Η ΕΠΟ έχει επενδύσει στον προσωρινό προπονητή της εθνικής ομάδας και επί σειρά ετών ομοσπονδιακό στις «μικρές» ομάδες, Κώστα Τσάνα. Η προσωπικότητα και το μέγεθος του Σούστερ δεν μπορούσαν να δεχθούν τέτοια παρέμβαση για τους άμεσους συνεργάτες του και σηκώθηκε να φύγει. Με τη σειρά της η ΕΠΟ ανέβασε στο site της ανακοίνωση που χρέωνε το φιάσκο σε νέες απαιτήσεις που αξίωσε ο Γερμανός και πλέον ο Γιώργος Γκιρτζίκης και οι άνθρωποί του εξετάζουν τις εναλλακτικές. Πρώτη, εκείνη που προηγήθηκε πριν και μετά τον Ρανιέρι: ο Μάρτιν Γιολ. Αλλά ας μην το δέσετε και κόμπο.

Για να κλείσει το θέμα Εθνική, ο Τσάνας ετοιμάζει τις κλήσεις για τα δύο ματς που απέμειναν για τα προκριματικά του Euro. Θα το έκανε ακόμη και αν ο Σούστερ έπαιρνε τη δουλειά. Ο υπηρεσιακός προπονητής, καθότι ο Μανωλάς έχει συμπληρώσει κάρτες, μου είπε άνθρωπος της ΕΠΟ πως «βλέπει» τον Σιόβα. Ο παίκτης του Ολυμπιακού δεν θα είναι η μόνη αλλαγή, οι οποίες θα ήταν σίγουρα τρεις αν ο Πέλκας δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με ίωση. Ο Μάνταλος είναι πιο σίγουρος!

Κάτι τρέχει με τους ψηλούς

Θέμα υπάρχει όμως και για την Εθνική Μπάσκετ, αλλά ουδείς βγαίνει να μιλήσει. Ολοι αφήνουν υπονοούμενα και αποφεύγουν να αποκαλύψουν τι συμβαίνει. Ο Μπουρούσης θυμάστε πως μετά τον τελευταίο αγώνα της Εθνικής έκανε υπαινιγμούς και προανήγγειλε αποκαλύψεις από έτερο διεθνή. Στην Αθήνα ονομάτισε τον Ζήση, αλλά ο αρχηγός δεν είχε πρόθεση να πει κάτι συνταρακτικό. Τελικά δεν είπε τίποτα. Τώρα ήρθε η σειρά του Σπανούλη να εντείνει το μυστήριο. Μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» πέταξε το μπαλάκι στην Ομοσπονδία και μαζί χοντρό καρφί. «Ρωτήστε την Ομοσπονδία γιατί φεύγουμε» αποκρίθηκε αρχικά και μετά φρόντισε να λειάνει τις γωνίες. Η αντίδραση του Σπανούλη στην ερώτηση του Γιάννη Λαμπίρη σε συνδυασμό με την ομολογία πως η σκέψη για αποχώρηση «ωρίμασε κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ» μοιάζει με έμμεση επιβεβαίωση πως κάτι συνέβη στο Ζάγκρεμπ ή στη Λιλ.

Το πιθανό σενάριο

Το σενάριο που κυκλοφορεί πιο έντονα είναι ότι κάποιος από το πολυμελές προπονητικό τιμ άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή κάποιου ή κάποιων παικτών. Η συγκεκριμένη κουβέντα προκάλεσε δυσαρέσκεια και καθότι δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, επήλθαν τριγμοί και σκέψεις για την αντιμετώπιση ορισμένων παικτών. Κάποιοι ένιωσαν ότι υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια και το κλίμα δηλητηριάστηκε. Μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο. Αδύνατον να εκτιμηθεί αν οδήγησε στον αποκλεισμό, βέβαιο πως οδήγησε τον Σπανούλη στην έξοδο.

Κυβίστηση από τον πρόεδρο

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσεη ευκολία με την οποία ο Γκιρτζίκης δέχθηκε τους τακτικούς δικαστές στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Πολλοί προέβλεπαν ρήξη αλλά ο πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε κυβίστηση.Ο Γκιρτζίκης όμως δεν είχε επιλογές. Ο Κοντονής τον υποδέχθηκε θέτοντάς του επιπλέον περιορισμούς (πού θα στεγάζονται τα πειθαρχικά όργανα, πώς θα δίνονται διπλώματα προπονητών) και ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τον νόμο.