Μεγαλύτερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από την Παγκόσμια Τράπεζα, κατηγορώντας την ότι κρύβεται πίσω από το απαρχαιωμένο καταστατικό της για να αποφύγει τις ευθύνες της.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα Φίλιπ Αλστον κάλεσε την Τρίτη την Παγκόσμια Τράπεζα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την εφαρμογή του αναπτυξιακού της έργου, υποστηρίζοντας ότι τα μεταχειρίζεται σαν «μολυσματική ασθένεια».

«Ουσιαστικά, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι σήμερα μια ζώνη απαλλαγμένη από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της ειδικά, μεταχειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο σαν μολυσματική ασθένεια, παρά ως οικουμενικές αξίες και υποχρεώσεις», δήλωσε ο Αλστον.

Τα σχόλια αυτά του βετεράνου ανεξάρτητου επιτετραμμένου των Ηνωμένων Εθνών εμπεριέχονται σε έκθεση που πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Καταστατικό από το 1944

Το καταστατικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είχε καταρτιστεί το 1944 και περιλαμβάνει μια διάταξη σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα και τα στελέχη της «δεν αναμιγνύονται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις οποιουδήποτε κράτους μέλους» και λαμβάνουν υπόψη τους μόνο οικονομικούς παράγοντες.

Ομως η έκθεση του Αλστον υπογραμμίζει πως «η αναχρονιστική και αντιφατική ερμηνεία» αυτού του καταστατικού αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο προκειμένου να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έργο της Τράπεζας.

«Αυτό το καταστατικό είχε καταρτιστεί πριν από 70 και πλέον χρόνια, όταν δεν υπήρχε διεθνής κατάλογος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καμία συγκεκριμένη υποχρέωση βάσει διεθνών συνθηκών για τα κράτη, κανένας διεθνής θεσμός που να θέτει αυτά τα θέματα», τόνισε ο Αλστον.

Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν σχολίασαν την έκθεση. Στον ιστότοπό του, ο διεθνής θεσμός υπογραμμίζει:

«Υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης η Τράπεζα να λαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόψη της πιο ρητά. Εχουν επιτευχθεί σημαντικές πρόοδοι στον τρόπο σκέψης της Τράπεζας επί του θέματος και μια αυξανόμενη κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης σε αρκετά επίπεδα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από