Το θεματικό πάρκο «Dismaland» του βρετανού καλλιτέχνη δρόμου Μπάνκσι, μια παρωδία των θεματικών πάρκων με ένα ετοιμόρροπο κάστρο και βαρκούλες σε μια λίμνη γεμάτη με πρόσφυγες στη δυτική Βρετανία, θα μεταφερθεί σε έναν άτυπο καταυλισμό μεταναστών στο Καλαί στη βόρεια Γαλλία για να προσφέρει στέγαση, ανακοίνωσε ο καλλιτέχνης στην ιστοσελίδα του.

Το «Πάρκο της Σύγχυσης», που αυτοαποκαλείται «Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας» αποδείχθηκε μια εμπορική επιτυχία, προσελκύοντας περισσότερους από 150.000 επισκέπτες (επί πληρωμή) στις πέντε εβδομάδες λειτουργίας του στο Γουέστον-σούπερ-Μέιρ, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στην γενέτειρα του Μπάνκσι, το Μπρίστολ.

«Ερχεται σύντομα…το Dismaland Καλαί», ανέφερε η ιστοσελίδα με μια φωτογραφία του κάστρου της Ωραίας Κοιμωμένης του πάρκου πλάι στις τέντες του καταυλισμού.

«Ολες οι ξυλοκατασκευές και οι εγκαταστάσεις της Dismaland έχουν σταλεί στον προσφυγικό καταυλισμό ‘‘ζούγκλα’’, κοντά στο Καλαί για την κατασκευή καταλυμάτων. Δεν θα είναι διαθέσιμα διαδικτυακά εισιτήρια», τόνιζε η ανακοίνωση.

Στον καταυλισμό «ζούγκλα»

Ο Μπάνκσι, ανέφερε πως το σόου που προσέφερε το πάρκο ήταν «κάπως διαφορετικό» και ότι δεν ήθελε «να πλήξει τον Ντίσνεϊ».

Αλλά το ετοιμόρροπο κάστρο με την Σταχτοπούτα νεκρή σε τροχαίο με την άμαξά της – φωτογραφική ευκαιρία για τους παπαράτσι – και κατσούφηδες υπάλληλοι που φορούν αυτιά του Μίκυ Μάους, κυκλοφορώντας στο χώρο κρατώντας μπαλόνια με τη φράση «Είμαι ηλίθιος»… όλα αποτελούσαν μια παρωδία του πιο γνωστού θεματικού πάρκου στον κόσμο, της Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι.

Τα υλικά θα μεταφερθούν στον καταυλισμό «ζούγκλα», έναν από τους πολλούς καταυλισμούς γύρω από το γαλλικό λιμάνι, όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν με την ελπίδα να ταξιδέψουν στην Βρετανία.

Η Dismaland, που έκλεισε τις πύλες της την Κυριακή, προσέλκυσε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ανέφερε το συμβούλιο του Σόμερσετ, προκαλώντας παγκόσμια δημοσιότητα και οικονομική τόνωση 30 εκατομμυρίων δολαρίων.