Την άμεση επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ Μάνδρας δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής, που ενέκρινε τα απαραίτητα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του.
Στόχος της Περιφέρειας είναι το συγκεκριμένο ΚΤΕΟ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, να λειτουργήσει πλήρως μέσα στο ερχόμενο διάστημα.
Μέσω της επαναλειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ η Περιφέρεια Αττικής προσδοκά να αυξήσει τα έσοδά της, τα οποία διατίθενται για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Ειδικότερα, όσον αφορά το ΚΤΕΟ Μάνδρας εγκρίθηκε το ποσό των 107.550 ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστεί ο μηχανολογικός-μηχανογραφικός εξοπλισμός του, να πιστοποιηθεί κατά ISO 9001και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές δοκιμές.
Το ΚΤΕΟ Μάνδρας αποτελεί το δεύτερο δημόσιο ΚΤΕΟ που επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία, με δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής και μετά από 2,5 χρόνια αναίτιας και επιζήμιας, για τα έσοδα του Δημοσίου, αναστολής των βασικών του λειτουργιών. Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο δημόσιο ΚΤΕΟ που επαναλειτούργησε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αττική, ήταν το ΚΤΕΟ Χολαργού.

«Η οικονομική δυναμική των ΚΤΕΟ καταδεικνύεται και από τα απολογιστικά στοιχεία του Α’ εξαμήνου επαναλειτουργίας του ΚΤΕΟ Χολαργού, διάστημα κατά το οποίο ελέγχθηκαν συνολικά 3.500 οχήματα και τα έσοδα ανήλθαν σε 187.597 ευρώ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι «η λειτουργία του ΚΤΕΟ Μάνδρας από το 2003 μέχρι το 2012 έφερε συνολικά 20 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία».

Λήγει αύριο η προθεσμία για τα ΚΤΕΟ

Στο μεταξύ, λήγει αύριο Τετάρτη η πρώτη καταληκτική προθεσμία με τα μειωμένα πρόστιμα, για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει εμπρόθεσμα από τεχνικό έλεγχο. Εκτιμάται, ότι από τα περίπου 2,5 εκατ. οχήματα και τα 1 εκατ. δίκυκλα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, μόλις το 30% έχουν ελεγχθεί.
Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ελέγξουν εάν το όχημά τους έχει περάσει από ΚΤΕΟ, είτε αναζητώντας το έγκυρο δελτίο τεχνικού ελέγχου, είτε καλώντας σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου.Εάν τα οχήματα για τα οποία η προθεσμία ελέγχου ολοκληρώνεται αύριο, δεν προσέλθουν για έλεγχο σε κάποιο ΚΤΕΟ, οι ιδιοκτήτες τους:
* Θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο καθυστέρησης 65 ευρώ.
* Θα πληρώσουν τα 50 ευρώ, που κοστίζει ο τεχνικός έλεγχος
* Θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 450 ευρώ, σε περίπτωση που εντοπιστούν από σχετικό έλεγχο της Τροχαίας.
Πάντως, οι «αμελείς» οδηγοί γλιτώνουν το πρόστιμο των 150 ευρώ που βεβαιώνεται στην Εφορία, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ωστόσο, εάν ο τεχνικός έλεγχος διενεργηθεί µετά την 1-1-2016, τότε εκτός από τις παραπάνω τρεις «επιβαρύνσεις», θα χρειαστεί να πληρώσουν και το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Οι προθεσμίες

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν στη διάθεσή τους τρεις ειδικές προθεσμίες για τη διενέργεια περιοδικού τεχνικού ελέγχου, προκειμένου αφενός να αποφύγουν το πρόστιμο των 150 ευρώ και αφετέρου να επιβαρυνθούν μόνο με το ήμισυ του προστίμου του εκπρόθεσμου ελέγχου (33 ευρώ).
Συγκεκριμένα:
* Τα ΙΧ οχήματα για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου έως τις 30/6/2014, θα πρέπει να προσκομιστούν για έλεγχο μέχρι και τις 30/9/2015.
* Τα οχήματα για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/7/2014 έως τις 31/12/2014 θα πρέπει να προσκομιστούν για έλεγχο μέχρι την 31/10/2015.

* Τα οχήματα για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/1/2015 έως και την 14/9/2015, θα πρέπει να προσκομιστούν για τεχνικό έλεγχο έως την 30/11/2015.